KONZULTACIJE NA PANTOVČAKU

Friščić: Izbori trebaju biti prije svinjokolje!

Bionic
Reading

Nakon Kukuriku koalicije, HDZ-a, HSLS-a i HSP-a, na konzultacijama s predsjednikom Ivom Josipovićem bio je i HSS. Šef stranke Josip Friščić rekao je kako parlamentarni izbori trebaju biti na jesen,i to - prije svinjokolje. Na konzultacijama su bili i šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, nezavisni Đurđa Adlešič i Ivica Pančić, te predstavnici manjina

Friščić je rekao kako HSS smatra da se više ne radi o mjesecima nego o tjednima kada će se znati konačni stav Europske komisije o završetku pregovora te da se tada treba očitovati o izborima i stvoriti konsenzus. 'Ne treba se stvarati klima da netko želi izbore, a netko se boji izbora. Mi u HSS-u se ne bojimo izbora i zalažemo se da se na kraju jeseni ove godine održe izbori', rekao je Friščić i naglasio da se referendum treba jasno odvojiti od izbora.

'Ja sam za to da u lipnju kažemo kad će referendum i kada će datum izbora. Želim da se to ne poklopi jedno s drugim', rekao je šef HSS-a a na upit kako misli da se izbori trebaju održati u jesen - klimatološki ili kalendarski - odgovara: 'Mi ipak predstavljamo i korpus sela i onih koji na jesen žele pobrati na njivama, vinogradima i voćnjacima. A onda kada to završi, prije svinjokolja, dobro je održati izbore!' (Za neupućene, svinjokolja počinje nastupom hladnijih dana u studenom mjesecu.)

Friščić se nije dao nagovoriti da odgovori na konkretno pitanje za koji se od dva scenarija zalaže u slučaju da u lipnju završimo pregovore, želi li izbore prije ili poslije referenduma: 'Do 6. mj bit će dva scenarija dok ne vidimo kako će to završiti. Za sada samo možemo biti u lutriji nagađanja kad će biti ovo ili ono.' U slučaju da pregovore ne završimo u lipnju, rekao je samo: 'Ja sam uvjeren da će se završiti, i predsjednik će se za to zalagati, ali ako ne, moramo se sastati i moramo moći funkcionirati i nakon 30. lipnja.'

Jadranka Kosor: Izbori će biti do kraja godine

Izbori će biti do kraja godine, ali nakon potpisivanja pristupnih ugovora s EU-om, ponovila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka s Josipovićem. Otkrila je da je glavna tema razgovora bilo pitanje - ima li ova Vlada ima potporu oko završetka posla za završetak pregovora o pristupanju EU-u.

Predsjednica Vlade i HDZ-a opet je napala oporbu okupljenu u Kukuriku koaliciju ističuću da je ona ne podupire na tom putu: 'Mi ne očekujemo da nam netko pomaže, ali očekujemo da nam oporbene stranke ne odmažu', kazala je.

Argumentirala je to činjenicom da članovi te koalicije nisu podržali Vladu u donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o policiji čije je usvajanje potrebno u ispunjavanju mjerila za završetak pregovora. Kosor je najavila da će početkom idućeg tjedna održati razgovor s članovima vladajuće koalicije kako bi donijeli neke odluke o aktualnim pitanjima u zemlji. Nakon toga planira u Banske dvore pozvati i predstavnike oporbenih stranaka na razgovor o tome je li moguć novi savez za Europu i kad će se održati izbori.

Na novinarsko pitanje znači li to da će razgovarati s predstavnicima oporbe o datumu izbora, Kosor je odgovorila da će ona njima predložiti datum te ponovo istaknula da je više puta u javnosti rekla da će izbori biti krajem ove godine, iako je krajnji zakonski rok ožujak 2012. Kazala je da se taj sastanak s oporbom mogao dogoditi i jučer da su Milanović i Čačić mogli zatomiti svoje taštine i odazvati se pozivu.

Milanović: Kosor je trebala doći u Sabor

Podsjetimo, i šef SDP-a Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednikom Ivo Josipovićem dotaknuo se problema taštine, samo premijerkine. Istaknuo je, naime, da konzultacije u Uredu predsjednika ne bi bile potrebne da je premijerka došla u Sabor, kako je oporba tražila.

Jadranku Kosor i novinari su podsjetili da je oporba već duže vrijeme poziva u Sabor, a ona se ne odaziva. Na pitanje kad se planira tamo pojaviti, odgovorila je da će u parlament doći kad tamo bude pozvana i kad se tamo bude razgovaralo u stanju u državi i gospodarstvu te poslu koji se radi oko Europske unije. Kosor je istaknula da neće pristajati ni na kakve ultimatume koji dolaze iz usta oporbenih političara koji su se mogli čuti i danas prije njezinog dolaska na Pantovčak.

Prozvala je oporbu da je već u nekoliko navrati pokušava srušiti i da u tome nije uspjela. Također je rekla da izbori nisu mogući odmah, kako neki traže, jer bi onda Vlada bila tehnička i ne bi mogla donositi odluke koje su potrebne kako bi se okončali pregovori s EU-om.
'Oporba gura Vladu da odmah ode', požalila se.

Prije sastanka Kosor – Josipović, na kojem su društvo premijerki pravili ministri Petar Čobanković, Gordan Jandroković i Đuro Popijač te glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak - predsjednik RH je razgovarao s predstavnicima Kukuriku koalicije, odnosno Zoranom Milanovićem (SDP), Radimirom Čačićem (HNS), Ivanom Jakovčićem (IDS) i Silvanom Hreljom (HSU).

Milanović je ponovio stajališta Kukuriku koalicije koja inzistira na što skorijem datumu izbora

U ime Kukuriku koalicije izjavu je dao Milanović, koji je ponovio da se zalažu da se izbori održe što je moguće skorije, i to da se održe prije referenduma za EU jer bi se, kako je rekao, taj referendum pretvorio u izjašnjavanje o podršci Vladi, koja tu potporu više nema.

Milanović: Izbori trebaju biti prije referenduma

'Vlada formalno ima legalitet, ali nema legitimitet i podršku javnosti. To su dvije najvažnije točke, a na potezu je vlada gospođe Kosor', ocijenio je Milanović.

Predsjednik Josipović nakon premijerke u svom je uredu porazgovarao i s njezinim prezimenjakom Darinkom Kosorom, koji je na sastanak došao u društvu Velimira Sriće i Davora Žmegača

Kosor je rekao da bi izbori trebali biti što prije, ako ne do ljeta onda bi krajnji rok trebao biti nakon turističke sezone, do 1. listopada. Također je rekao da je HSLS stranka koja zdušno podupire ulazak Hrvatske u EU, te ne bi volio da to se to pitanje pretvori u prepucavanje u predizbornoj kampanji.

Kosor se založio se da se datum referendum odvoji od datuma izbora te je ponovio da izbori moraju biti prije referenduma jer bi se, u suprotnom, izjašnjavanje o ulasku u EU moglo pretvoriti u izjašnjavanje o povjerenju Vladi.

Pupovac: Oporba i Vlada trebaju se sastati u roku od sedam do deset dana

Predstavnici manjina traže da se izbori raspišu nakon zaključenja pregovora s Europskom unijom, neovisno o potpisivanju pristupnog ugovora, te traže da se Vlada i oporba sastanu u roku od sedam do deset dana.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da je 'sada jako važno da se pokuša razgovarati i da se produbljivanje političke krize zaustavi'. Rekao je da su Josipoviću izrazili zabrinutost zbog rasta političkih tenzija i političke krize, i kaže da je najbolji način je da se to zaustavi da predstavnici Vlade i opozicije unutar sedam do 10 dana dođu do sporazuma.

Predstavnik talijanske manjine Furio Radin kaže da je nezamislivo da se referendum održi prije izbora: 'On mora biti poslije jer nikako tematika referenduma ne smije utjecati na izbore i obrnuto. Referendum za EU je prekrupno pitanje da bi se vezalo s nacionalnim izborima.'

'Mi kao manjine smo zainteresirane za to da se smire strasti i da ulica ne diktira više politički tempo, nego da se politika vodi tamo gdje se treba voditi a to je u parlamentu i vladi', rekao je Radin i dodao: 'Imali smo prosvjede, i ako su oni bili ograničeni dosada, sutra mogu biti sasvim drugačiji. Ne smijemo doprinositi rastu nezadovoljstva u narodu, a razloga za nezadovoljstvo ima.'

Manjinci smatraju da se izbori moraju održati nakon završetka pregovora, završili se pregovori u lipnju ili listopadu, ali prije referenduma. I to na način da se izbori ne poklapaju s referendumom. Naglasili su da je stvar potpisivanja pristupnog ugovora stvar Europske komisije i europskih zemalja.

Dragutin Lesar: Građani više ne mogu čekati, trebamo izbore odmah!

Na konzultacijama s predsjednikom bila je i delegacija HSP-a. Uz predsjednika pravaša Daniela Srba bili su još i Anto Đapić (počasni predsjednik HSP-a) i Mirko Duspara, slavonskobrodski gradonačelnik. Srb je rekao da je HSP, za razliku od drugih stranaka, protiv ulaska Hrvatske u EU. HSP-ovci smatraju da bi izbori trebali biti što skorije, kako bi se razriješile postojeće napetosti u društvu, deblokirala državna uprava i tako pomoglo gospodarstvu koje je već tri godine u recesiji.

Nakon pauze, u poslijepodnevnoj šihti na razgovor su stigli bivši HSLS-ovci Đurđa Adlešič i Ivan Čehok. 'Potrebno je završiti pregovore, mi se nadamo da će to biti do kraja 6. mjeseca, i nakon toga raspisati izbore koji bi trebali biti ove jeseni. Mislim da će vrijeme izbora smiriti ulice, i da ove prosvjede treba shvatiti ozbiljno', rekla je Adlešič.

Nakon njih, na razgovore s Josipovićem došao je i Hrvatski laburist Dragutin Lesar. On je konzultacije s predsjednikom doživio iznimno potrebnim i korisnim te je rekao kako je stav Hrvatskih laburista da Vlada mora odmah odstupiti i da se izbori moraju održati odmah: 'Ne vjerujemo da ova Vlada može uspješno privesti kraju pregovore za ulazak u Europsku uniju. Obećanje u lipnju je zapravo manevar kojim pokušavaju dobiti na vremenu. Nakon toga nova vlast mora završiti pregovore, ostaje još potpisivanje pristupnog pregovora, raspisivanje referenduma a ugovor treba potpisat tek poslije referenduma. Razlozi za takav stav su nam u socijalno-gospodarskom stanju u Hrvatskoj jer ako bi prihvatili da izbori budu tek sredinom jeseni, to znači da bi nova vlada mogla početi funkcionirati od Nove godine, nakon ovih devet mjeseci činjenja ničega, građani ove zemlje ne mogu niti pak trebaju čekati.'

Nezavisni zastupnik, bivši SDP-ovac Ivica Pančić je nakon sastanka s Josipovićem rekao rekao da ne treba imati iluzija i misliti da će izbori biti sutra, te da smatra da bi trebali biti u jesen. 'Neće biti prije jesni, tako je dogovoreno bar iz onoga što sam čuo i pročitao jer je prioritet završetak pregovora s EU', rekao je Pančić.

'Moram izraziti svoju sumnju u konačni rezultat pregovora i to više ne zavisi od nas nego je sve u rukama Brisela. Ono što smo trebali napraviti i obveze koje smo preuzeli, mi smo napravili, i to treba jasno i glasno reći a sve ostalo je bacanje prašine u oči. Mi pravu borbu protiv kriminala i korupcije nismo ni započeli a kamoli priveli kraju. I zbog toga taj lipanj mjesec očekujemo s neizvjesnošću', kaže Pančić.

HDSSB-ov Vladimir Šišljagić ponovio je da se izbori trebaju raspisati odmah i objasnio: 'Vlada je izgubila legitimitet kada je otišao Ivo Sanader. Stanje u državi je složeno i sve lošije, ova Vlada HDZ-ova mora odstupiti i moraju se odmah raspisati parlamentarni izbori. Izbori pa referendum je jedino rješenje.'

Političke konzultacije na Pantovčaku bile su završene točno u 17 sati kada je svoje mišljenje javnosti iznio i predsjednik Ivo Josipović. Što je predsjednik rekao nakon cjelodnevnih razgovora pročitajte ovdje.