USTRAJNA KUKURIKU KOALICIJA

'Izbori moraju biti prije referenduma o EU-u'

11.03.2011 u 12:30

Bionic
Reading

'Kukuriku koalicija želi da se izbori održe što je moguće skorije, i to da se održe prije referenduma za EU jer znamo da bi se taj referendum pretvorio u izjašnjavanje o podršci Vladi', kazao je Zoran Milanović, šef SDP-a u ime Kukuriku koalicije, s čijim je predstavnicima u sklopu cjelodnevnih konzultacija na Pantovčaku predsjednik Ivo Josipović prvima razgovarao o političkoj i gospodarskoj krizi u zemlji te eventualnom datumu izbora i završetku pregovora s EU-om

'Da je premijerka došla u Sabor, kako je oporba tražila, ove konzultacije ne bi bile potrebne. Budući da nije, predsjedniku nije preostalo ništa drugo nego da ih održi', kazao je Milanović.

Kukuriku koalicija dala je podršku završetku pregovora s EU-om do kraja lipnja. 'Hoće li se u tome i uspjeti, to prvenstveno ovisi o Vladi, njezinim kapacitetima i sposobnostima, a mi sa svoje strane nećemo niti jesmo tome stajali na putu. Učinit ćemo sve da to tako bude, bez obzira na to što proces traje već jako dugo. Mi znamo tko je odgovoran za njega, a u ovom trenutku nastojimo se ponašati odgovorno i optimistički', rekao je Milanović.

Na pitanje koji bi im datum bio najprihvatljiviji, Milanović je ponovio da bi to trebao biti što skoriji datum, ali da je odluka o tome u rukama vladajuće koalicije. 'U najboljem je nacionalnom interesu da je se parlamentarni izbori odvoje od referenduma, što je moguće više, i da se održe prije referenduma u što je moguće kraćem razumnom roku kako se referendum ne bi ugrožavao i pretvarao u izjašnjavanje o podršci ovoj aktualnoj vladi. Ona tu podršku više nema. Vlada ima formalno legalitet, ali nema legitimitet i podršku javnosti. To su dvije najvažnije točke, a potezu je vlada gospođe Kosor', ocijenio je Milanović.

Istaknuo je da su i neki koalicijski partneri upozorili da bi se izbori trebali raspisati odmah, u slučaju da se pregovori ne dovrše do kraja lipnja. Na pitanje znači li to da oporba daje Vladi time-out do kraja lipnja, Milanović je rekao je: 'Lako za nas, ali čini mi se da im narod ne daje time-out.' Napomenuo je da će oporbena koalicija učiniti sve što je u njezinoj moći da se pregovori dovrše što prije. Istaknuo je da u Poglavlju 23 postoji mnogo arbitrarnog prostora, pa njegovo zatvaranje ovisi u velikoj mjeri o dobroj volji onoga tko odlučuje o tome.

Nakon konzultacija s predstavnicima oporbene Kukuriku koalicije, na sastanak s predsjednikom došli su predstavnici vladajućeg HDZ na čelu s predsjednicom stranke i Vlade Jadrankom Kosor. Potporu bi joj trebali dati ministri Petar Čobanković, Gordan Jandroković i Đuro Popijač, te glavni hrvatski pregovarač za EU Vladimir Drobnjak.

'Ti razgovori nisu zamišljeni kao medijacija između zakonodavne i izvršne vlasti, ali idemo tamo kako bismo predsjednika izvijestili o stanju u pregovorima i gospodarstvu te drugim odlukama koje su pred Vladom', izjavila je Kosor jučer.

Nakon HDZ-a, Josipović će razgovarati s čelnikom HSLS-a Darinkom Kosorom, zatim Danielom Srbom iz HSP-a, a nakon pravaša, s Josipovićem bi se trebao sastati Josip Friščić, predsjednik HSS-a.

U poslijepodnevnoj šihti na razgovor bi trebali doći predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka, predstavnici manjina, nezavisni zastupnici, a među njima i Dragutin Lesar, čelnik Hrvatskih laburista.

Političke konzultacije na Pantovčaku trebale bi biti gotove do 17 sati, kad bi se predsjednik Josipović trebao obratiti javnosti. Predsjednik je jučer izjavio da je pozvao predsjednike parlamentarnih stranaka kako bi razgovarali o stabilnosti države kojoj nema alternative.