SDP NA DAN ŽENA

'Vlada daje kikiriki novac za žensko poduzetništvo'

08.03.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, čak 54 posto čine žene. Iako se vladajući hvale mjerama kojima pokušavaju obuzdati nezaposlenost, one mjere koje su usmjerene na žene, čini se, ne daju rezultata. Dapače, postati žena poduzetnica u Hrvatskoj sve je teže o čemu su povodom Dana žena progovorili SDP-ovci Gordana Sobol i Daniel Mondekar

Ako već nije bila dovoljna tužna statistika nezaposlenih žena, ništa bolje nije ni onima koje jesu zaposlene jer i dalje uglavnom rade u ženskim profesijama koje su, za razliku od muških, potplaćene.

'Jaz u plaćama između muškaraca i žena je čak 13 posto. Osim toga žene imaju i manje mirovine, pa je tako 2010. mirovina žena bila 21 posto manja. Osim toga, prošle godine smo u Hrvatskoj ukinuli mogućnost da žene ranije idu u mirovinu', kazala je SDP-ovka Sobol poručivši da u Europi nije ništa gore ili bolje nego u Hrvatskoj, ali da su tamo već odavno prepoznali poduzetništvo žena, posebno u sektoru tehnologija, inovacija i znanstvenog poduzetništva.

Hrvatska, doduše, ima strategiju poticanja ženskog poduzetništva, no u SDP-u kažu da je ona mrtvo slovo na papiru, jer su financijski poticaji za žene poduzetnice svake godine sve manji, a novac Europske unije za obrazovanje žena koriste, primjerice, za to da bi ih se naučilo pisati CV ili kako se ponašati na intervjuu za posao.

'Novac bi se trebao iskoristiti kako bi se locirale niše u kojima žene imaju šansu postati poduzetnice. Državni poticaju za žene poduzetnice pritom su samo socijalna mjera, a ne proaktivna financijska pomoć koja je utemeljena na analizi poduzetničkog sektora. Ti poticaji su od 2005. u prosjeku iznosili pet milijuna kuna godišnje što je kikiriki novac za ono što je potencijal u ženskom poduzetništvu', kazao je Mondekar.

SDP-ovci su stoga preporučili da se ubuduće žene poduzetnice uključe u savjetovanje i informiranje budućih žena poduzetnica, ali i da vladajući potaknu samozapošljavanje žena kroz porezne olakšice i besplatno obrazovanje uz potporu Europske unije.