NOVA PODJELA

I branitelji će jurišati na Markov trg?

01.03.2011 u 12:37

Bionic
Reading

'Namjera braniteljskog skupa u subotu bila je vratiti Antu Đapića u političku orbitu', rekao je u utorak Zvonimir Trusić iz pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja. Također je najavio, u ime svog pokreta, pohod na Markov trg

Podjelama u braniteljskim redovima nikada kraja. Ovog puta se ne dijele samo na one odane HDZ-u oko predsjednika Hvidre Josipa Đakića, već je do rascjepa došlo i između inicijativa koje su organizirale subotnji prosvjed na Trgu bana Jelačića.


Predstavnici pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja, koji su organizirali i prvi braniteljski prosvjed u Zagrebu 15. siječnja, pozvali su suborce da ne nasjedaju na političke čarobnjake. Tko su ti čarobnjaci, upitali smo Trusića, na što je on dao zanimljiv odgovor: osim Predraga Freda Matića, savjetnika Ive Josipovića za branitelje, i Josipa Đakića, kaže da u istu skupinu spada i Željko Sačić, glavni organizator braniteljskih prosvjeda.

'Sačić nije dio našeg miljea, mislio sam i na njega kada sam spominjao politikante. Ako on ima političkih ambicija, neka ih ostvaruje bez branitelja', rekao je Trusić te ga prozvao konvertitom i lažnim Mesijom.

Na pitanje koje to političke opcije stoje iza Sačića, kaže: 'Namjera braniteljskog skupa u subotu bila je vratiti Antu Đapića u političku orbitu.'

Pošto-poto na Markov trg

Trusić je sa svojim suradnicima iz pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja, Natkom Kovačevićem i Borisom Prebegom, zaključio da je efekt braniteljskih prosvjeda ravan nuli. Stoga su se odlučili, odjeveni u vojne uniforme, pokrenuti akciju Križni put. U mjesec i pol dana planiraju obići najveća stratišta Hrvata iz Domovinskog rata. Posljednja postaja Križnog puta je ni manje ni više nego - Markov trg.

Kako će doći u većem broju ispred Banskih dvora, nije poznato, a ni Trusić nije taj podatak novinarima želio otkriti. Samo je zagonetno rekao: 'Mi ćemo na Markov trg doći, ispunjavali smo i teže zadaće, a i prestari smo za Facebook', zaključio je Trusić i dodao da ova vlada mora pasti.

Tko je Zvonimir Trusić

Trusić je u Domovinskom ratu prošao niz bojišta. Uz Tomislava Merčepa i ostale iz te skupine bio je osumnjičen za ratni zločin u Pakračkoj poljani, no zagrebački Županijski sud odustao je od optužbi jer je Trusića dokazao da je u to vrijeme bio u Osijeku. Bio je i Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, dok ga Merčep nije smijenio. Jedan je od organizatora pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja.