Hrvatska ZLOČIN U MIRKOVCIMA

Kazneno prijavio Šeksa zbog pogibije 12 branitelja

Ivan Zovak, predsjednik Skupštine općine Županja, izabran na izborima 1990. godine, u četvrtak je policiji kazneno prijavio Vladimira Šeksa zbog, kako ističe, ratnog zločina u Mirkovcima kada je u akciji ZNG-a u tome selu poginulo 12 hrvatskih branitelja, objavio je Večernji list

Šeksa, kao tadašnjeg predsjednika Kriznog štaba Slavonije i Baranje, smatra odgovornim za tako goleme ljudske gubitke i slom cijele operacije te neizravno optužuje da je neprijateljskoj strani dojavio plan akcije.

'Da sam ga našao toga dana, ubio bih ga! No imao je sreće, nakon što je ta akcija koju je vodio iz podruma propala, a u crno zavijeno 12 obitelji, od toga deset iz županjskog kraja, pobjegao je glavom bez obzira prema Osijeku. Sve to kao da mu međutim nije bilo dovoljno pa je nedugo potom na razmjenu s JNA, koja se obvezala vratiti dvojicu naših branitelja zarobljenih u Mirkovcima umjesto dogovorene trojice poslao dvojicu srbijanskih rezervista', ispričao je Zovak Večernjem listu.

Policajcima koji su ga inače jučer posjetili na njegovu radnom mjestu kako bi s njim obavili informativni razgovor uz prijavu je priložio izjave zapovjednika akcije u Mirkovcima, dopis kojim je 2. kolovoza 1991. izvijestio predsjednika Franju Tuđmana o odgovornosti Vladimira Šeksa za pretrpljene gubitke, ali i dokumente koji dokazuju da je JNA bila unaprijed obaviještena o toj akciji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još