ZLOČIN PROTIV RANJENIKA I BOLESNIKA

Marićev branitelj u Srbiji priprema se za suđenje

04.02.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Odvjetnik hrvatskog branitelja Veljka Marića kojemu se u Srbiji sudi za ratni zločin, Đorđe Dozet, izjavio je u petak za Hinu kako očekuje nastavak sudskog postupka nakon što je odlučeno da Marić ne bude izručen Hrvatskoj.

'Čekamo zakazivanje glavne rasprave kako bismo vidjeli što dalje namjerava predsjednik sudskog vijeća. Mi još uvijek nismo izišli sa svim dokazima koje predlažemo, a mislim da nije ni tužitelj', rekao je Dozet te dodao kako bi postupak mogao biti nastavljen saslušavanjem svjedoka.

Govoreći o drugoj istrazi koja se vodi protiv Marića, Dozet je izjavio kako je ona, bez obzira na zahtjev za izručenjem o kojemu se u međuvremenu odlučivalo, vođena svo vrijeme te da su u nekoliko navrata saslušavani svjedoci.

Srbijanski prizivni sud proteklog tjedna potvrdio je odluku prvostupanjskog suda da odbije zahtjev za izručenjem Hrvatskoj hrvatskog branitelja Veljka Marića. Ovo bi bio drugi put da taj sud odlučuje o Marićevu slučaju, nakon što je prvi put odlučeno da prvostupanjska odluka o njegovu neizručivanju bude ukinuta i vraćena na ponovno razmatranje.

Marić se nalazi u pritvoru suda u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici.

Marić je u Srbiji optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini, a 15. studenoga 2010. započet je dokazni postupak na suđenju u Beogradu, nakon čega je nastavak postupka odgođen do odluke o zahtjevu Hrvatske za Marićevo izručenje.

Na početku suđenja 7. listopada Marić je pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba - 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna - u akciji "čišćenja" sela Rastovca 31. listopada 1991. u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hitcima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010., za provedbu istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, od kada je u pritvoru.

U optužnici se tvrdi da su tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga pripadnici hrvatskih postrojba u akciji "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine objavilo je 1. studenog da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića, zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.