ZGARIŠTE INVESTICIJSKOG PROJEKTA

Hoće li hladnoća vladajućih do kraja dotući Bjelolasicu?

27.01.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Dok se čeka na rezultate završenog očevida požara u HOC-u Bjelolasica, koji bi trebali biti poznati možda već danas, sudbina radnika i dalje je neizvjesna, a premda je nada tanašna, možda bi njihov status ipak mogao biti jasniji idući tjedan, nakon sastanka nadležnih u Zagrebu

Što će biti s HOC-om Bjelolasica i radnicima, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i dalje, najblaže rečeno, pojma nemaju, pri čemu glasnogovornik MZOŠ-a Duje Bonacci smatra da nema mjesta čuđenju nad tim nepoznanicama.

Samo je najavio da bi potkraj idućeg tjedna u Zagrebu u Ministarstvu trebao biti održan sastanak o daljnjoj sudbini centra na Bjelolasici. 'Teško je išta reći dok ne budu poznati rezultati očevida i gotova procjena razmjera štete, a u skladu s tim bit će moguće poduzimati daljnje korake i vidjeti može li se i što staviti u funkciju', kaže Bonacci.

Sudbina radnika je najteža, ali u Ministarstvu kao da baš i ne doživljavaju taj problem. 'Bjelolasica nije javna ustanova, nego trgovačko društvo i radnici iz prihoda tog trgovačkog društva dobivaju plaće. Osim toga, Vlada je pomogla subvencijama za plaće', kaže Bonacci.

I to je, valjda, što se Ministarstva tiče, to. No zato su beskrajno osjetljivi na prozivke da Vlada nije učinila dovoljno za Bjelolasicu koju po ustaljenom lošem receptu obasipa obećanjima, među kojima je i ono iz 2006, kad su tadašnji ministri Ivan Šuker i Dragan Primorac najavili ulaganje 130 milijuna kuna u infrastrukturu Bjelolasice. 'Vlada je to htjela učiniti, ali Bjelolasica je trgovačko društvo i Vlada zbog toga prema Agenciji za zaštitu i tržišno natjecanje nije mogla dati te poticaje', pokušava Bonacci iznijeti opravdanje u ime Vlade i Ministarstva.

Međutim, AZTN je 2009. naknadno odobrio državne potpore koje su HOC-u Bjelolasica d.o.o. dodijeljene u razdoblju od 2004. do 2007. godine. Riječ je o subvencijama i kapitalnim ulaganjima kojima su se u tom razdoblju pokrivali troškovi obavljanja službe od općeg gospodarskog interesa, koja je povjerena tom društvu.

Također, AZTN je 17. prosinca 2008. odobrio državne potpore za pokriće troškova obavljanja službe od općeg gospodarskog interesa tom poduzetniku za razdoblje od 2008. do 2010. godine te ga obvezao na vođenje zasebnog knjigovodstva za prihode i rashode koji se odnose na obavljanje službe od općeg gospodarskog interesa.

POŽAR ODNIO RADNA MJESTA, SPAS ĆE RAZBUKTATI VLADA?

S obzirom na te odluke, prozivke na račun vladajućih svakako stoje, ali eto im prilike da poprave stvari realiziranjem barem posljednjeg obećanja  - Vlada je uvrstila Bjelolasicu u katalog svojih investicijskih projekata kao jednu od mjera gospodarskog oporavka zemlje. Uz, naravno, kako to premijerka Jadranka Kosor uvijek ističe, svesrdnu pomoć lokalne vlasti, a riječ je o HDZ-u, dakle, stvari bi trebale ići glatko. To će, pretpostavka je, potvrditi i karlovački župan, HDZ-ovac Ivan Vučić, ujedno predsjednik Nadzornog odbora Bjelolasice, te ogulinski gradonačelnik, HDZ-ovac Nikola Magdić, kad pronađu vremena za razgovor.

U međuvremenu, radnici su i dalje u šoku i osjećaju se izgubljeno, ali i ne gube vrijeme pa 'na zgarištu pokušavaju dovesti u red ono što je preostalo od njihovih radnih mjesta, čiste i organiziraju se u dežurstva', doznaje se od direktora HOC-a Bjelolasica Mare Mišića

'Situacija je zaista teška, ali dok ne bude gotova procjena štete, stvarno je teško reći što dalje, pogotovo kad su u pitanju radnici. Za bilo kakve procjene trebat će barem dva, tri dana, a dotad pokušavamo spasiti što se spasiti da.'

S obzirom na najave koje su se čule - da bi obnova izgorjelog objekta mogla trajati najmanje pola godine - jasno je da radnicima, a i njihovim obiteljima, nimalo nije lako. U HOC-u je, naime, zaposleno ukupno 170 ljudi, od kojih 90 upravo u središnjoj zgradi na samoj Bjelolasici, koja je izgorjela, a 15 na skijalištu. No indirektno cijeli Jasenak, malo gorsko mjesto u podnožju Bjelolasice, živi od HOC-a, čime je tragedija, premda u njoj ljudskih žrtava u samom požaru nije bilo, još veća, a ujedno novi križić na popisu zaostalih prilika HDZ-ove garniture u Banskim dvorima, koja se voli predstavljati odgovornom te socijalno osjetljivom vladom.