OPĆINA KLENOVNIK

HSS od HDZ-a otišao HNS-u i SDP-u

19.01.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Da raspad koalicije može imati ozbiljne posljedice, rječito govori slučaj Općine Klenovnik u Varaždinskoj županiji, gdje je HSS, donedavni koalicijski partner HDZ-a, prišao HNS-u i SDP-u

'Iz osobnih interesa donijeli su proračun u kojem udrugama i klubovima ide čak 600 tisuća kuna, što je oko trećine izvornog proračuna naše općine. Nasuprot tome, nije bilo argumenata za neprihvaćanje mog proračuna, kao ni za smanjenje moje plaće i ukidanje naknade zamjeniku. Naime, lani sam prosječno primio 8.900 kuna, što je među najmanjim plaćama načelnika profesionalaca. No bez obzira na to, HSS, HNS i SDP sada su donijeli nezakonitu odluku da je koeficijent za plaću načelnika 1,25 umjesto dosadašnjih 2,50, a mom zamjeniku su ukinuli naknadu od 1.300 kuna. Međutim, naknadu predsjedniku vijeća nisu dirali', veli Gladović, dodajući da mu je tijekom sjednice Općinskog vijeća pozlilo zbog ponašanja donedavnih koalicijskih partnera, a ne smanjivanja plaće.

Naime, djelatnici dječjeg vrtića u Klenovniku, općinskih službi i svi drugi koji ovise o proračunu te općine vrlo teško će dobiti plaće ili druge vrste isplata ovog mjeseca. Razlog tome nije manjak novca na općinskom računu, nego zabrana njegovim raspolaganjem.

'Ministarstvo financija nas je blokiralo, odnosno uputilo dopis da ne smijemo dirati novac koji imamo na računu. Zbog toga nismo mogli ni isplatiti plaće iz općinskog proračuna', doznajemo od Izidora Gladovića, načelnika Općine Klenovnik iz redova HDZ-a.

Do blokade je došlo, kako pojašnjava, jer proračun za ovu godinu nije donesen na zakonit način, dok odluke o privremenom financiranju ni nema, iako su tijekom prosinca održane čak tri sjednice Općinskog vijeća.

'To da nemamo ni proračun ni odluku o privremenom financiranju treba zahvaliti osobnim interesima i destruktivnom radu prije svega jedne osobe. Riječ je o Željku Pintariću, predsjedniku HSS-a u Klenovniku', veli Gladović, dodajući da je HSS zajedno s HDZ-om imao većinu u Općinskom vijeću, ali je u prosincu razvrgnuo koaliciju te prišao HNS-u i SDP-u.

U takvim okolnostima, kako napominje, nova većina u Općinskom vijeću nije željela ni razmatrati prijedlog proračuna koji je dao kao načelnik, iako je prihvaćen rebalans lanjskog proračuna.

'Uzaludno sam upozoravao HSS, HNS i SDP da su to obvezni po zakonu, jer ćemo se inače svi naći u problemima. Predlagao sam im također da donesu odluku o privremenom financiranju za tri mjeseca da bismo dobili još tri mjeseca za pregovore oko proračuna. No bez obzira na to, dali su svoj prijedlog proračuna, iako zakon jasno veli da prijedlog proračuna daje načelnik ili gradonačelnik, pa sam zbog toga zatražio nadzor zakonitosti rada', tvrdi Gladović.

Potvrdi li nadležni ured državne uprave da su HSS, HNS i SDP donijeli proračun na uistinu nezakonit način, slijedi raspuštanje Općinskog vijeća i dolazak povjerenika, a zatim i izbori.