TKO GLEDA PREVIŠE FILMOVA?

Mesić: Nije bilo nikakvog blaga na brodu

13.01.2011 u 19:13

Bionic
Reading

Na Općinskome sudu u Splitu danas je održano prvo ročište u parničnom postupku u kojemu vlasnik ronilačkog obrta s Visa Lorenzo Marović tuži Republiku Hrvatsku i traži da mu se prizna pravo prvopronalaska talijanskog broda "Re d'Italia", potonulog u viškoj bitki 1866. na 113 metara dubine, i da se to pravo ospori ministru kulture Jasenu Mesiću, koji je 2005., kad je brod otkiven, vodio hidroarheološko istraživanje.

Ministar kultureJasen Mesić, koji je kao dužnosnik Hrvatskoga restauratorskog zavoda vodio istraživanje, danas je kao svjedok izjavio da je njegov istraživački tim pronašao taj brod početkom svibnja 2005. godine.

Marovićev odvjetnik Darko Medak
izjavio je da je njegov klijent prvi u viškome akvatoriju otkrio mjesto na kojem je potonuo brod iz viške bitke te je o tomu 29. travnja 2005. izvijestio Ministarstvo kulture.

Svjedok Tonan Radica, koji se predstavio kao predsjednik Hrvatskoga istraživačkog društva iz Splita, rekao je kako istraživački tim koji je vodio Jasen Mesić nije imao odobrenje Ministarstva obrane da u istraživanju sudjeluje francuska tvrtka 'Conex'. Ustvrdio je kako za to istraživanje nije bio raspisan ni javni natječaj na koji bi se mogli prijaviti Hrvatska ratna mornarica (HRM), Hrvatski hidrografski institut ili Lorenz Marović, koji su, po njegovu mišljenju, za to osposobljeni. Radica je također rekao kako ima spoznaja da je na potonulome brodu 'sasvim sigurno' bila određena količina zlata te 'novac kojim su Talijani namjeravali financirati talijansku upravu u Dalmaciji'.

Jasen Mesić
objasnio je svjedočeći da je u vrijeme istraživanja podmorja u viškom akvatoriju bio dužnosnik Hrvatskoga restauratorskog zavoda zadužen za podmorsku kulturnu baštinu te da je za istraživanje u kojem su sudjelovali i francuski stručnjaci imao sve potrebne dozvole mjerodavnih institucija Hrvatske. Nekoliko puta je istaknuo da njegov istraživački tim nije pronašao nikakvo zlato na brodu 'Re d'Italia' te da su takve sumnje 'posljedica gledanja filmova'.

'Kao povjesničar, tvrdim kako ne postoje argumenti, dokazi i podaci da se na brodu 'Re d'Italia' nalazi zlato', izjavio je Mesić i dodao da je istraživački tim s pronađenoga potonulog broda uzeo tanjur i postolje busole radi dokaza da je riječ o brodu "Re de'Italia' te da su u sva tri uronjavanja francuske podmornice 'Janus 2' sudjelovala i dva specijalna ronioca MUP-a. Također je rekao kako na brodu nije bio novac za financiranje talijanske uprave u Dalmaciji.

Pošto je njegov istraživački tim pronašao brod 'Re d'Italia', rekao je Mesić, on je zaštićen kao kulturno dobro i 'plavo groblje', što znači da se istraživanje može nastaviti 'samo u promijenjenim okolnostima, kad se za to steknu uvjeti'. U istraživanju podmorja u viškom akvatoriju, istaknuo je, sudjelovalo je 30 stručnjaka koji su pronašli potonuli brod, a ne Marović. Podsjetio je da je o tom istraživanju snimljen i dokumentarni film koji je emitirao HTV. Sutkinja Mirjana Rubić najavila je nastavak toga parničnog postupka za 8. ožujka ove godine.