MEĐIMURSKA POBUNA

Kupanjem u hladnoj Muri protiv uništenja prirode

09.01.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Tristotinjak građana Legrada, Donje Dubrave i okolice u subotu je prosvjedovalo na plaži Halasz Csardi protiv kanaliziranja ušća Mure u Dravu koje Hrvatske vode žele izvesti u suradnji s Mađarskom, a najhrabriji su svoj stav izrazili kupanjem u hladnoj rijeci

Ekološke udruge, aktivisti i građani upozoravaju da bi prekapanje otoka na području Velikog Pažuta, utvrđivanje lijeve obale Drave na mađarskoj strani i kanaliziranje ušća, uništilo ovo zakonom zaštićeno prirodno područje. Na temperaturi oko ništice desetak prosvjednika okupalo se u Muri.

'Mnogo ljudi ovdje je shvatilo da su takvi radovi paravan i priprema za izgradnju hidroelektrana na Dravi. Međutim, imamo primjer HE Varaždin i HE Donja Dubrava kojima su uništene flora i fauna šireg područja. Nećemo dopustiti ponavljanje tog scenarija', poručio je Igor Lesar, aktivist udruge Kneja, jedan od organizatora prosvjeda.

Goran Čižmešija
iz Zaštitarsko ekološke udruge Senjar također je upozorio da bi prekapanje otoka u središnjem dijelu Velikog Pažuta te usmjeravanje tokova Mure i Drave uništilo Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut. 'Zalažemo se za očuvanje jednog od posljednjih prirodnih riječnih ušća u Europi', ustvrdio je Čižmešija, ogorčen planovima Hrvatskih voda kojima se planira prekrojiti prirodni tok ušća.

Takvim građevinskim radovima prosvjednici se protive i zato što bi se, smatraju, uništila plaža Halasz Csarda, najpoznatije kupalište Legrada i okolice. Opstanak plaže već je ugrožen, jer je na mađarskoj obali Mure izgrađeno pero kojim se tok Mure usmjerava prema Halasz Csardi, pa je ona sada potopljena.

Problematika očuvanja ušća Mure aktualizirala se nakon što su Hrvatske vode u rujnu 2010. ponovno od Uprave za zaštitu prirode zatražile dopuštenje za izvođenje tih radova, novom studijom, u kojoj tvrde da se radi o 'prevladavajućem javnom interesu' o čemu je tportal prvi izvijestio. Uprava za zaštitu prirode u svibnju je odbila taj zahvat, jer on predviđa prekapanje jednog otoka u Posebnom zoološkom rezervatu Veliki Pažut po širini od 40 metara, sječu četiri i pol hektara šume bijele vrbe s močvarnom broćikom i, time, uništavanje staništa životinja.

Veliki Pažut, ušće Mure u Dravu, zaštićen je posebni zoološki rezervat i kao dio Nacionalne ekološke mreže. Uprava za zaštitu prirode već je ustvrdila da bi planirani zahvat uništio jedno od posljednjih područja na kojima postoji biljna zajednica predalpskih vrbika koju čine zaštićeni i rijetki kebrač i sivkasta vrba. Između ostaloga, na tom mjestu hrane se i stanuju dvije rijetke i zaštićene vrste ptica, male i crvenokljune čigre, a cijela priroda predstavlja jedan od naših najljepših riječnih krajolika.

Nakon takve odbijenice, Hrvatske vode u rujnu su novom studijom ustvrdile da kanaliziranje ušća Mure u Dravu predstavlja 'prevladavajući javni interes'. Uprava za zaštitu prirode još nije donijela rješenje o toj novoj studiji. Mađari, međutim, ne čekaju dogovor s hrvatskom stranom i rade bez upozorenja. Sredinom prosinca izgradili su jedno pero i skrenuli tok Mure prema hrvatskoj obali te uzrokovali potapljanje Halasz Csarde