PREMIJERKINA TURNEJA PO RIJECI

Pjesnički raspoložena kuma Kosor porinula brod 'Velebit'

22.12.2010 u 17:59

Bionic
Reading

Po kiši i uz zvižduke radnika, premijerka Jadranka Kosor u ulozi kume broda 'Velebit', stigla je danas s ministrima gospodarstva i znanosti, Đurom Popijačem i Radovanom Fuchsom, na porinuće u Brodogradilište 3. maj

Iako je, kao i uvijek, svirala limena glazba, ovoga puta se činilo kao da je nitko nije čuo. Sumorna atmosfera neizvjesnosti koja već mjesecima drma najveći riječki škver, nije ni danas bila ništa bolja.

Kosor: Dobro je da ja puno radim

Na novinarsko pitanje je li njezin nedolazak na proslavu HDZ-a u Liku poruka nekim ministrima, premijerka je rekla kako je začuđena tim pitanjem. 'Mislim da je dobro da ja puno radim i da sam svaki dan u drugom kraju Hrvatske', rekla je objasnivši da HDZ u Hrvatskoj ima 21 županijsku organizaciju te kako joj sve one daju potporu u gospodarskom oporavku i borbi protiv korupcije te da ne može stići na sve proslave.

Govoreći o putu Hrvatske prema Europskoj uniji, pohvalila se kako sve ide prema planu. 'Imamo 28 zatvorenih poglavlja, a do proljeća iduće godine ostaje nam obaviti sve poslove oko zatvaranja Poglavlja 8 i 23', rekla je Kosor te istaknula da je danas više nego ikad uvjerena da će to s uspjehom obaviti te da će završiti pregovore. Nakon toga idemo pred građane na referendum', rekla je u uvjerenju da će ga građani poduprijeti.

Uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, porinuću su prisustvovali čelni ljudi 3. maja i lokalni HDZ-ovci, a Kosor je obećala da će kao predsjednica Vlade i kuma broda skrbiti o budućnosti svoga kumčeta, ali i roditelja, a to je, kako je rekla, ovo brodogradilište i svi oni koji stoje iza ostvarivanja ovog respektabilnog projekta.

Radi se o jednom od četiriju brodova ugovorenim pod pokroviteljstvom Vlade RH, za vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera. Naručila ga je Tankerska plovidba iz Zadra, a bit će isporučen u ožujku 2011. godine.

Kosor je naglasila da Vlada, uključivši sve one koji mogu i znaju nešto o brodogradnji, i dalje ustrajno radi kako bi završili veliki projekt ususret zatvaranju Poglavlja osam, kako bi Hrvatska postala članica Europske unije te kako bi svi građani imali perspektivu. Optimistično je dodala da je ovaj događaj najava dobre i bolje budućnosti te da je ovime ostvaren kontinuitet proizvodnje, kako za brodogradilište, tako i za optimalan broj kooperantskih tvrtki.

Želim tebi, brode, da budeš kao i njegov imenjak i da prkosiš buri prenoseći svijetom to ponosno hrvatsko ime. Kao što Velebit u svom krilu čuva skroman, ali rijedak cvijetak čvrstoga korijena, velebitsku degeniju, tako i ti, brode, čuvaj u svom krilu naše ponosne i časne ljude, naše pomorce koji će te znanjem i vještinom voditi kroz utihe i oluje svjetskih mora', poručila je Kosor prije no što je 195 metara dug tanker za prijevoz kemikalija, nafte i naftnih prerađevina uronio u more. Po završetku je postavljena kobilica za novogradnju 713 za Uljanik plovidbu 3.

Premijerka se zatim uputila na Trsat gdje je otvorila novoizgrađenu zgradu Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišnog kampusa. Od rektora Pere Lučina dobila je smart x karticu te je tako postala neometana gošća jer se s njom otvaraju sva vrata Sveučilišta. Budući da kartica zamijenjuje i indeks, premijerka je zadovoljno rekla kako je ponovno postala studentica.

Gradnja dvojnog objekta površine 21 tisuću četvornih metara u koji će useliti 11 odsjeka Filozofskog i dva odsjeka Učiteljskog fakulteta, počela je prije tri godine. Rektor Lučin očekuje da će se do ožujka 2011. otvoriti i zgrada restorana te zgrada Građevinskog fakulteta, a dva mjeseca kasnije da će se i svečano otvororiti ukupno 70 tisuća novih kvadrata Sveučilišta u što je uloženo 600 milijuna kuna.

Lučin je uvjeren je da Trsat, uz novu bolnicu, može postati obrazovno-znanstveni-zdravstveni centar jugoistočne Europe te da će od toga moći živjeti 20 tisuća riječkih obitelji, no istaknuo je da nedostaju sredstva za izgradnju smještaja za studente kako bi se završila prva faza izgradnje Sveučilišnog kampusa.

'Ovo je projekt za 21. i 22. stoljeće, ulažemo u znanje i mlade ljude, u budućnost i gospodarstvo. Ponosna sam i sretna zbog toga', istaknula je Kosor prilikom otvorenja zgrade.