PERO KOVAČEVIĆ PREDLAŽE

Josipović treba oduzeti odlikovanja Sanaderu

21.12.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Pero Kovačević iz HSP-a dr. Ante Starčević u otvorenom pismu predložio je predsjedniku RH Ivi Josipoviću da na temelju članka 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima oduzme odlikovanja bivšem premijeru i trenutačnom austrijskom uzniku Ivi Sanaderu te da o svojoj odluci izvijesti javnost

Naime, na poticaj Vlade i hrvatskog Sabora bivši predsjednik države Stjepan Mesić bivšeg je premijera odlikovao u lipnju 2008. jednim od najvećih odlikovanja hrvatske države Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom. Spomenuto priznanje dodjeljuje se: dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju RH.

'Kako je Sanader samim čina bijega iz Hrvatske postupio protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama Hrvatske, to je dovoljna činjenica za oduzimanje svih odlikovanja koja je dobio, a pogotovo Velereda kraljice Jelene s lentom i Danicom', pojasnio je Kovačević.

Predsjednik Ivo Josipović dosad je oduzeo odlikovanja Branimiru Glavašu osuđenom na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina. Glavaš je bio odlikovan Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom Ante Starčevića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti.