NOVO SASLUŠANJE TEK ZA DVA TJEDNA

Sanader: 'Nisam bježao nego sam se vraćao kući'

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je jutros izveden pred istražnog suca gdje je ponovio da nije htio pobjeći, nego se vratiti u Hrvatsku. Suprotno najavama, na saslušanju nije bilo riječi o izručenju pa će Sanader do idućeg saslušanja, sazvanog tek za dva tjedna, ostati u pritvoru u Salzburgu

Austrijska novinska agencija APA javlja da je Sanader potvrdio nagađanja hrvatskih medija i rekao kako je bilo sve dogovoreno da se vrati u Hrvatsku i da se tamo preda policiji, no da ga je austrijska policija preduhitrila.

'Sanader je bio izuzetno koncentriran tijekom saslušanja', kazao je odvjetnik Werner Suppan o općem stanju štićenika za APA-u te dodao da se jako dobro razumije sa svojim cimerom iz ćelije optuženim za krađu.

Saslušanje je završilo nešto prije 14 sati, a kako je rekao njegov odvjetnik Suppan, on i njegov svjedok neće se protiviti izručenju te razmišljaju o tome da prihvate postupak pojednostavljenog izručenja.

Sud je novo saslušanje sazvao tek za dva tjedna, što znači da gotovo sigurno u sljedećih 14 dana Sanader neće biti izručen.

Tužiteljstvo u Salzburgu još uvijek čeka dokumente iz Hrvatske, javlja APA i dodaje da se očekuje da će dokumenti stići u Salzburg najkasnije do utorka.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da je sve spremno, a riječ je o dokumentima kojima se može potvrditi osnovana sumnja za počinjenje kaznenih djela. HTV doznaje da su u dokumentima tri stavke. Prva da je iz Fimi medije izvučeno 42 mil. kuna, od čega je 28 mil. Sanaderu proslijedio Mladen Barišić. Druga je, vezano uz HEP, prodaja struje Diokiju po nižoj cijeni, pri čemu je HEP oštećen za više od 6 mil. kn. Treća je također vezana uz HEP, a riječ je o kreditu danom Diokiju uz Sanaderovo posredovanje.