SDP UPOZORAVA

Vladine uredbe dokidaju ulogu Sabora

18.02.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o Izvješću o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, koje je HDZ podržao uz stav da Ustav i zakon Vladi dopuštaju uređivanje pojedinih pitanja iz djelokruga Sabora, dok se SDP usprotivio, prozivajući Banske dvore da derogiraju nadležnost parlamenta.

Uredbe je Vlada donijela u vrijeme nezasjedanja parlamenta, a riječ je o uredbi o izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, dvjema uredbama o dopuni Zakona o športu i Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, uredbama o izmjeni Zakona o veterinarstvu i Zakona o hrani te uredbi o izmjeni Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu

Josip Leko (SDP) napomenuo je da Ustav zaista propisuje da Sabor može Vladu ovlastiti da drugačije uredi neka pitanja iz njegova djelokruga, ali i istaknuo da se to nikako ne odnosi na izmjene i dopune zakona, posebno ne trajno, kako je to, kaže, činila Vlada.

"To je stvaranje pravne nesigurnosti, derogiranje nadležnosti parlamenta", poručio je Leko.

Njegove je tvrdnje odbacio Emil Tomljanović, naglasivši u ime Kluba HDZ-a da Ustav i Zakon o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pitanja iz djelokruga Sabora dopuštaju Vladi da, u vrijeme dok Sabor ne zasjeda (u ovom slučaju između 15. prosinca i 15. siječnja), donosi uredbe sa zakonskom snagom.

"To je ustavno-pravni standard", rekao je Tomljanović.