PORAZNE STATISTIKE POLICIJE

Koliko još žena treba biti ubijeno?

08.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Iako broj ubojstava iz godine u godinu u Hrvatskoj pada, taj pozitivni trend ne slijede ubojstva u obitelji. Prošle godine udio ubojstava u obitelji u ukupnom broju kaznenih djela ubojstava bio je najviši u posljednjih devet godina

Iz policije smo dobili zabrinjavajuće podatke: iako se broj ubojstava smanjuje, ne smanjuje se broj ubojstava u obitelji. Dok je 2008. godine ukupni broj ubojstava bio 67, broj ubojstava u obitelji bio je 20, tj. udio tih ubojstava bio je 29,85 posto. U 2009. godini drastične razlike - premda se dogodilo tek 49 ubojstava, što je značajan pad u odnosu na prethodnu godinu, broj ubojstava u obitelji popeo se na 28; time je udio povećan na čak 57,14 posto, što je daleko najviši postotak od 2000. godine.


Iako su podaci za prošlu godinu zabrinjavajući, čini se da u 2010. bilježimo lagani pozitivan pomak, barem kada je riječ o ubojstvima u obitelji. Do 23. studenoga dogodilo se ukupno 51 ubojstvo, što je više nego lani, no unutar obitelji dogodilo se manje ubojstava, 18.

Iako je ove godine, koja doduše, još nije gotova, bilo manje ubojstava u obitelji, činjenica da su žrtve u većini slučajeva žene i dalje je nepromijenjena. Ove je godine, prema podacima koje smo dobili od MUP-a, unutar obitelji ubijeno 13 žena i pet muškaraca.

Policijska statistika, za razliku od udruga koja brinu za ženska prava, pod obiteljsko nasilje ne svrstava zločine koje počine osobe koje su u ljubavnoj vezi sa žrtvom, no u skupinu zločina unutar obitelji spadaju bračne i izvanbračne zajednice te rodbinske veze.

Tako, na primjer, ubojstvo Marine Palavre u kolovozu u Benkovcu koju je, kao i njezinog brata, ubio bivši dečko, ne spada u ubojstva u obitelji, a samim time ni u crnu statistiku ubijenih žena u Hrvatskoj. No u ovu statistiku ne ulaze ni djeca. Naime, zbog narušenih odnosa sa svojom bivšom suprugom, Darko Gajić u lipnju je u Dubravi ubio svoje dvije kćeri od šest i četrnaest godina. Ni smrt ovih djevojčica ne ulazi u statistiku ubojstava unutar obitelji.

Broj prijavljenih zlostavljača pet puta veći

Je li dramatičan rast broja prijavljenih za nasilničko ponašanje u obitelji samo rezultat veće spremnosti da se nasilniku stane na kraj ili je doista riječ o porastu, teško je prosuditi. No brojke pokazuju sljedeću situaciju, prije deset godinaza nasilničko ponašanje u obitelji policiji je prijavljeno 3.410 osoba. Prošle godine ta je brojka gotovo pet puta veća: zbog nasilničkog ponašanja u obitelji prijavljeno je čak 16.496 osoba. Od toga ih je, prema podacima Ministarstva pravosuđa, prekršajno osuđeno 11.542, a kazneno 673 osobe.

Priključite se našoj akciji protiv nasilja nad ženama

Akcijom '1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama' tportal osigurava dodatna financijska sredstva Autonomnoj ženskoj kući te omogućuje besplatno preuzimanje pjesme 'Ako ima nekog iznad nas'. Pjesmu možete preslušati i preuzeti s ove adrese

Vlasnicima blogova i web stranica tportal omogućuje postavljanje pripadajućih humanitarnih bannera na vlastite stranice.

Bannere i pjesmu 'Ako ima nekog iznad nas' možete preuzeti s ove adrese