Crna kronika 'PREBACILI' 39 STRANACA

USKOK istražuje 11 krijumčara ljudi

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv jedanaestoro osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, priopćeno je na internetskim stranicama USKOK-a.

Istraga se provodi protiv osmorice hrvatskih državljana (1971., 1962., 1966., 1988., 1965., 1972., 1969. i 1987.), jednog državljanina Srbije (1963.) te dvojice državljana Kosova (1974., 1970.).

USKOK ističe kako postoji osnovana sumnja da su se okrivljenici, od 20. svibnja do 22. kolovoza ove godine na području Zagreba, Karlovca, Rijeke, Imotskog, Makarske, Huma na Sutli i Jurovskog Broda, povezali u zajedničko djelovanje s više osoba radi nedopuštenog prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju i dalje u zemlje Europske unije.

Sukladno prethodnom dogovoru, četvorica okrivljenika su, sa za sada nepoznatim osobama, za novčanu naknadu od 1.300 eura, vršili prihvat i smještaj stranaca na području Zagreba, Karlovca i Rijeke.

Potom su petoricu okrivljenika angažirali kao vozače, koji su strane državljane ilegalno prevozili u Sloveniju, dok su jednu okrivljenicu angažirali kao prevoditeljicu za engleski jezik i radi davanja jamstva za prihvat stranaca i podizanje novca uplaćenog putem Western Uniona.

Na taj su način okrivljenici u navedenom razdoblju prebacili najmanje 39 stranaca, a novac koji su od njih dobivali, međusobno su dijelili ovisno o prethodnom dogovoru i njihovom sudjelovanju u pojedinom prebacivanju.

Sucu istrage je protiv osmorice okrivljenika predloženo određivanje istražnog zatvora, navodi USKOK.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još