DOLIJAO UBOJICA

Pogledajte kako je uhićen Simović

10.06.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Glasnogovornik MUP-a RH Krunoslav Borovec potvrdio je da je noćas uhićen pripadnik Zemunskog klana Miloš Simović koji je prije dva dana teško ranio pripadnika istog klana Sretka Kalinića

'Uhićen je noćas u 2.20 na srpskoj strani granice, kod mjesta Morovići', rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Borovec.

Srpska policija prije sat vremena je ustvrdila da se doista radi o odbjeglom Simoviću koji je osuđen za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića

Prilikom uhićenja kod sebe nije imao osobne isprave, a s obzirom na to da je bježao kroz kanale i nepristupačan teren, Simović je bio neprepoznatljiv.

'Nakon iskaza koji će danas dati srpskoj policiji, u Hrvatskoj će biti podignuta optužnica za pokušaj ubojstva Sretka Kalinića', pojasnio je Borovec i potvrdio da je Kalinićevo stanje stabilno iako je zadobio ozljede opasne po život. Simović je navodno srpskoj policiji priznao je da je u Zagrebu pucao na Kalinića. Kako javlja RTS on je prilikom predaje policiji, rekao da nije htio ubiti Kalinića već ga samo raniti i tako poslati u zatvor. Simović nije bio naoružan i izgledao je dosta zapušteno. Policija je kod pripadnika 'zemunskog klana' pronašla prijenosno računalo i bežični modem.

Iako je u Srbiji osuđen, Kalinić u Hrvatskoj nije službeno uhićen, no u bolnici je pod stalnim policijskim nadzorom. 'Hrvatski Interpol zaprimio je nalog za izručenje iz Srbije i proslijedio ga Ministarstvu pravosuđa', kazao je Borovec.

Sretko Kalinić i Miloš Simović


Simović i Kalinić u bijegu su proveli sedam godina, a policija još utvrđuje koliko su se zadržali u Zagrebu, no poznato je da su unajmili stan na Laništu, i to pod lažnim imenima. 'Od trenutka od kojeg su u bijegu, značajno su promijenili izgled i koristili su nekoliko lažnih identiteta', rekao je Borovec.

Iako su medijima objavljeni Kalinićevi lažni identiteti, s hrvatskih putovnica koje su navodno izdane u konzulatu u Tuzli, Borovec te informacije nije htio potvrditi. 'Riječ je o tipičnoj krađi identiteta, a iznošenje imena ne bi bilo uredu prema osobama čiji su identiteti ukradeni', smatra Borovec.

Jesu li ova dva pripadnika zloglasnog Zemunskog klana imala pomagače u Hrvatskoj, tek će se utvrditi, no Borovec je rekao da je poznato da im je izvor financiranja bio u Srbiji. Njihov stan na Laništu detaljno je pretresen i izvršena je analiza mikrotragova koji će biti provučeni kroz policijski sustav.

Na taj će se način saznati tko je sve bio u stanu Kalinića i Simovića te jesu li oni povezani s ubojstvom Cvetka Simića, čije je tijelo pronađeno raskomadano na zagrebačkom Jarunu.