ZAŠTIĆENI SVJEDOK TVRDI:

'Matanić je surađivao sa srpskim tajnim službama'

27.04.2010 u 14:30

Bionic
Reading

Dušan Erceg, zaštićeni svjedok u postupku koji se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, drugog dana svog svjedočenja pričao je uglavnom o svojem poznanstvu s prvooptuženim Robertom Matanićem

Njih dvojica, kaže Erceg, poznaju se iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, a svjedok je kazao i da je za ubojstvo u Zagrebu čuo iz medija. Međutim, dodao je da je iz svojih izvora u Mitrovici, u koju su poruke još od 2006. stizale iz Lepoglave, saznao da je ubojstvo počinio Matanić.

'Čuo sam da je Pukanića prasnuo Matanić, kasnije sam od istih ljudi saznao da je pristao biti i svjedok pokajnik, zbog čega je mogao imati kasnije problema', kazao je Erceg.

Za Matanića kaže da je u zatvoru bio poštovan i cijenjen i da se prema njemu uglavnom odnosio korektno.

'Nikad nije bio sam, uvijek je bio okružen s još dvoje ljudi, a u kupaonicu nikad nije išao sam', istaknuo je zaštićeni svjedok.

Erceg je naveo da je Matanića vidno uzrujao članak iz Nacionala u kojem se pisalo da je on organizirao ubojstvo Boneva u Bugarskoj i da se bojao izručenja. Također je dodao i da je Matanić surađivao sa srpskim tajnim službama te da je dva do tri puta tjedno odlazio u upravu zavora u Mitrovici, što nije bila uobičajena praksa.

Prvooptuženoga su, kazao je Erceg, u zatvoru zvali Snažni, Jaki, Slobo, Iskompleksirani i Ubojica. Obrana je stavila prigovor na istinitost iskaza svjedoka.

Suđenje se nastavlja sutra iznošenjem dokaznih prijedloga obrane i tužiteljstva.