SUĐENJE BIVŠEM ŠEFU LEPOGLAVE

Zašto je Petrač u zatvoru imao kraljevski tretman?

20.04.2010 u 13:46

Bionic
Reading

Počelo je suđenje bivšem upravitelju kaznionice u Lepoglavi Stjepanu Lopariću i dvojici njegovih suradnika koji se terete da su zatvorenicima, između ostalih i Hrvoju Petraču, omogućavali privilegije na koje ovi nisu imali pravo - 'kraljevski tretman'

Loparić je nakon čitanja optužnice, kao i njegov bivši zamjenik Neven Putar te Ivan Benček, bivši načelnik odjela tretmana zatvorenika, izjavio da se ne osjeća krivim.

Na teret im se stavlja da su iskoristili svoj položaj i ovlasti kako bi drugima omogućili nematerijalnu korist, a Putar i Benček se terete da su pritom uz Loparićevo znanje i krivotvorili službene dokumente.

Loparić i Putar su tako, prema optužnici, Hrvoju Petraču osuđenom na šest godina zatvora zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca omogućili češći kontakt s vanjskim svijetom nego je to zasluživao, primjerice vikend u mjestu boravka u trajanju od 72 sata, telefoniranje iza 18 sati, 85 izvanrednih posjeta, te su ga premjestili u poluotvoreni dio zatvora. To su napravili suprotno mišljenju stručnog kolegija, a u službeni dokument su unijeli lažne podatke i ovjerili isprave.

Privilegije su išle toliko daleko da se Petrača prilikom izlaska i dolaska u kaznionicu nije ni pretresalo, tako da je mogao unijeti što je htio.

Dvojica optuženika su u odjel s blažim uvjetima izdržavanja kazne smjestili i Tihomira Oreškovića, osuđenog na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina, i omogućili mu izvanredne posjete. Iste privilegije su omogućili i ubojici Vladi Ivaniću osuđenom na 14 godina zatvora i Dragi Babiću koji izdržava kaznu u trajanju od šest godina zbog kaznenog djela iznude i otmice.

Loparić i trećeoptuženi Benček se terete da su iz kaznionice otpustili Ivana Icu Matekovića na izvanredni izlazak u trajanju od pet dana iako nije ispunjavao sigurnosne uvjete.

Tužiteljstvo planira pozvati 50-ak svjedoka, većinom zaposlenika kaznionice.