Crna kronika PROTEGA JOŠ U PRITVORU

Trojica HPB-ovaca puštena na slobodu

Iz pritvora u Remetincu, gdje su bili od kraja prosinca, puštena su trojica poduzetnika uhićena u aferi Bankomat - Svetimir Gadža, Oliver Beidenegl i Ivan Galić, osumnjičeni da su nezakonito, odnosno mimo procedure, dobivali višemilijunske kredite od Hrvatske poštanske banke

Gadžu, Beidenegla i Galića iz pritvora je pustio Krešimir Devčić, sudac istrage koji na zagrebačkom Županijskom sudu vodi ovaj slučaj.

'Ukidanje pritvora za osumnjičenu trojicu zatražio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) nakon što su u istrazi ispitani svi svjedoci na koje su osumnjičenici ranije mogli utjecati', izjavio je Devčić Hini.

Dodao je da su iz zatvora u Remetincu Gadža, Beidenegl i Galić izašli jučer u poslijepodnevnim satima.

Od poduzetnika koje se tereti da su čelnike HPB-a poticali na zlouporabe položaja i ovlasti, da bi im bez pokrića i osiguranja isplatili milijunske iznose kredita, u pritvoru su još uvijek Boris Šimunić te Slaven Čolak i Davor Čilić na koje je istraga proširena naknadno.

Zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, u Remetincu su i trojica bivših čelnika banke Josip Protega, Marijo Kirinić i Ivan Sladonja, osumnjičeni da su od 2005. do 2007. odobrili više od 210 milijuna kuna zajmova koje HPB više ne može naplatiti.

Bivše čelnike HPB-a, banke koja je u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, sumnjiči se i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse.

Uz odgovorne osobe policija je, po zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba prijavila i tvrtke koje nisu vratile nezakonite zajmove.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još