GRLJAČ ZLOPORABIO POLOŽAJ

Bivšem gradonačelniku 3,3 godine zatvora

08.02.2010 u 17:17

Bionic
Reading

Bivši poduzetnik i oroslavski gradonačelnik Petar Grljač (64) danas je na Županijskom sudu u Zlataru nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i tri mjeseca zatvora

Optužen je za zloporabu položaja na vodećim mjestima oroslavskih poduzeća Astre i Astre Nove. Grljač je osuđen jer se, po mišljenju suda, zlorabeći svoj položaj i ovlasti direktora u tim poduzećima okoristio za 417 tisuća kuna, a negdašnjega tvorničkog diva u Oroslavju oštetio je za 275 tisuća kuna.

Osim što je, smatra sud, nelegalno prodao Astrine nekretnine i pri tome 'zaradio' oko 70 tisuća kuna (za što je dobio godinu dana zatvora), osuđen je i za zlouporabu kartice American Expressa u vlasništvu poduzeća u vrijeme dok je Astrin račun bio u dugotrajnoj blokadi. Grljač je, po presudi, 'ispeglao' oko 345 tisuća kuna i to ponajviše za osobne potrebe, za što je kažnjen s dvije godine zatvora.

Još godinu dobio je jer je račune svojega poduzeća Astre Nove plaćao novcem Astre i na taj način tu tvrtku oštetio za oko 275 tisuća kuna. Ukupna kazna od četiri godine umanjena je na jedinstvenu od 3,3 godine.

Obrazlažući presudu, sudac Tomislav Ivanda rekao je da je nedvojbeno dokazano da je Grljač zlorabio direktorski položaj i počinio gospodarski kriminal te da ničim nije dokazao da je novac potrošio u korist tvrtke, a ne u svoju korist.