ZAŠTITA DJECE OD NASILJA

Prijavite zlostavljanje djece - uličnih prosjaka!

20.11.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Iako je zaštita djece od nasilja zakonski regulirana u Hrvatskoj, provedba propisa u praksi često nije dostatna i dalje postoje brojne pravne praznine, a djeca ostaju nezaštićena, rečeno je na današnjoj stručnoj raspravi održanoj u Zagrebu, u povodu 20. godišnjice Konvencije o pravima djeteta i Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece

Raspravu "Od pravne do stvarne zaštite od nasilja - raskorak između propisa i stvarnosti" organizirali su pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i Hrvatska odvjetnička komora.

Postoje područja koja su dobro zakonski pokrivena, no ne provode se dosljedno jer, na žalost, kod nas još vrijedi da je "batina iz raja izašla", rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Kažnjivo je i kada se samo jedanput udari dijete, to se djelo ne mora ponavljati, no tu se najčešće popušta, dodala je.

Ustvrdila je da, kada je riječ o pravima djece u Hrvatskoj, najveći dio se odnosi na nasilje nad njima, no, s obzirom na recesiju, sve više se javlja i pitanje siromaštva djece.

Lana Peto Kujundžić
, sutkinja za mladež Županijskoga suda je ocijenila da postoje odjeci akcija za podizanju razine svijesti građana za zanemarivanje i zlostavljanje djece, jer se podnosi sve više kaznenih prijava, a i sve češće nekadašnje uvjetne osude za takva djela mijenjaju osude na kazne zatvora i sigurnosne mjere.

Po njezinim riječima, građani bi trebali osvijestiti i svoj odnos prema djeci koja su prisiljena prositi na ulicama. Svi smo se mi navikli na te svakodnevne prizore, no takve slučajeve treba prijaviti jer se radi o zanemarivanju i zlostavljanju, istaknula je.

Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, ocijenila je da je sustav državne uprave u vezi zaštite djece nedovoljno povezan, a rješenje vidi u osnivanju Ministarstva za djecu i obitelj.

Hrabar drži i da bi, u okviru pravosuđa, trebalo ustrajati na obiteljskim odjelima i sudovima, te da bi se nepravne institucije, škole, vrtići, bolnice u slučajevima nasilja nad djecom trebala obraćati centrima za socijalnu skrb.

Posebnim problemom smatra "indirektno promicanje nasilja u medijima", jer, naglasila je, objavljivanjem informacija o maloljetnim prijestupnicima daje im se prevelika pozornost, što oni i žele, a to ih ne sprječava u ponavljanju sličnih djela.