pismena opomena

Kažnjena odgojiteljica koja je maltretirala djecu u domu 'Klasje', ima 40 godina staža

11.07.2023 u 21:33

Bionic
Reading

Ministarstvo je 7. srpnja provelo izvanredni inspekcijski nadzor u osječkom Centru za pružanje usluge u zajednici "Klasje", povodom zaprimljene obavijesti kako je na društvenoj mreži objavljena audio snimka na kojoj se čuje dječji plač i odrasla osoba koja se djeci obraća pogrdnim i izrazito neprimjerenim riječima, a prema posljednjim informacijama djelatnica centra je kažnjena

Sredinom lipnja roditelji su nazvali svoju djecu predškolske dobi smještenu u Centru Klasje. Tko je podignuo slušalicu ne znaju, no s druge strane čuli su uznemirene dječje jecaje i neprimjereni rječnik odgojiteljice, javlja HRT.

Istraga Ministarstva je u tijeku, a odgojiteljica sa snimke zasad je dobila pisanu opomenu. Neslužbeno se doznaje da ta osoba ima gotovo 40 godina staža. S ravnateljem Centra Klasje Vedranom Škugorom razgovarala je Melita Homa.

'Po primitku saznanja samog incidenta postupili smo prema pravilnicima i Zakonu o radu, učinili smo apsolutno sve što je u tom trenutku bilo u našoj moći, dalje će odlučivati rješenje inspekcijskog nadzora ukoliko bude dalje potrebe za bilo kakve postupke mi ćemo ih naravno učiniti', rekao je Škugor.

Opisao je i koje su mjere poduzete vezano za odgajateljicu koja je sudjelovala u incidentu.

'Mi smo obavili unutarnju kontrolu, našli o kojoj se osobi radi, postupili prema pravilnicima i Zakonu o radu. Mi snimku dobili nismo niti smo ju čuli. Čuli smo je u nekim dijelovima. Izrečena je pisana opomena odgajateljici', rekao je Škugor.

Aktivirala se i policijska uprava Osječko-baranjska

'Policijska uprava Osječko-baranjska je pokrenula kriminalističko istraživanje u tom slučaju, tako da očekujemo da oni rasvijetle sve relevantne činjenice o čemu će kasnije ovisiti daljnji postupci', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U Centru je bio i izvanredni inspekcijski nadzor od kojega se sada čeka rješenje.

'Konkretno, obavijest o utvrđenim činjenicama će se dostaviti Općinskom državnom odvjetništvu i nadležnoj Komori, te narediti poduzimanje daljnjih radnji prema navedenoj djelatnici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smještene djece kao najranjivije skupine korisnika u sustavu socijalne skrbi', navode iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Izolirani incident

U samome centru su smještena osjetljiva djeca koja su proživjela neku traumu, međutim, riječ je o izoliranom incidentu, rekao je Škugor.' Vjerujem da u očima javnosti ovo izgleda mlako, a ja vam sa sigurnošću mogu potvrditi za sve svoje djelatnike da je to sigurno izolirani slučaj. Mi skrbimo trenutno o 200 korisnika na 14 lokacija u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. Imamo 92 zaposlene osobe. Radimo u iznimno teškim uvjetima. Kapacitirani smo u svim odjelima. Trudimo se apsolutno sve što možemo dati toj djeci', zaključio je Škugor.

Cijeli je događaj osudio i Ured pravobraniteljice za djecu.

'Djeca koja su primarno oduzeta od svojih roditelja, najčešće zbog zlostavljanja i zanemarivanja ili nekog oblika nasilja, evo na žalost su doživjela oblik nasilja u ustanovi u kojoj se trebaju osjećati zaštićeno, sigurno, imati punu skrb', rekla je Marijana Šego, savjetnica pravobraniteljice za djecu.