NA UDARU USKOKA

Uhićeni Zdravko Mamić, njegov sin i Vrbanović, policija upala i u Šukerov ured!

18.11.2015 u 07:59

  • +14

Mamići pod istragom

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zbog sumnji da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, jutros su uhićeni izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i još nekoliko osoba po nalogu Uskoka, doznaje se iz izvora bliskih policiji i Državnom odvjetništvu. Dinamo je na svojim internetskim stranicama obavijestio da je Mamić nakon pretrage prostorija Dinama odveden u PN USKOK dok na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza i dalje stoji samo potvrda da su u ranim jutarnjim satima u prostorije HNS-a ušli djelatnici PN USKOK-a te da će o svim daljnjim informacijama i odlukama pravovremeno obavijestiti javnost putem službenih stranica Saveza

Prema zasad još uvijek neslužbenim informacijama, uhićeni su Zdravko Mamić, njegov sin Mario te još tri osobe - izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović te istarski poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, a do uhićenja je došlo po nalogu USKOK-a te ih se navodno tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju putem koje su, u razdoblju od 2004. do 2015. godine iz Dinama izvukli oko 80 milijuna kuna putem transfera igrača.

'Obavještavamo javnost i navijače da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija koje u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji službenika PN USKOK-a i svojih odvjetnika izvršni predsjednik kluba prevezen u službene prostorije PN USKOK-a', kratko je izvijestio Dinamo na službenim internetskim stranicama kluba.

Očekuje se da će u kasnim poslijepodnevnim satima, kao i drugi osumnjičenici, biti odveden na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici. Mamić je u PN USKOK doveden policijskim terencem koji je ne zaustavljajući se ušao u kompleks na zagrebačkim Oranicama, a s njim je bila i njegova odvjetnica Jadranka Sloković, javlja Hina, a uskoro je na Oranice dovezen i Mario Mamić dok je tamo nakon privođenja već stigao izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović

Iz Rusije čarterom do Zagreba i Oranica

No, i dalje se čeka službenu potvrdu da je osim privođenja, uz Zdravka Mamića navodno uhićen i njegov sin Mario, a premda se u prvim neslužbenim informacijama spominjalo da je policija privela i Mamićeva nećaka Mislava te menadžera Nikkyja Vuksana, njih dvojicanisu pod istragom. 

Uhićene druge dvije osobe su navodno istarski poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, a USKOK i u ovom slučaju tereti izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića koji je s Mamićima bio uhićen i u srpnju ove godine. On je po povratku iz Rusije priveden na zagrebačkom aerodromu na kojem su ga dočekala dva policajca u civilu.

RTL Autor: RTL

Zašto je USKOK (opet) u akciji?

'Na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s PN USKOK-om provodi hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave', stoji u priopćenju USKOK-a, koje prenosi Večernji list

Vrbanović je, podsjetimo, bio na putu s reprezentacijom pa se do njega nije odmah moglo, ali mu istražitelji od jutros pretražuju kuću, kao i prostorije Dinama te HNS-a. Međutim, njegov odvjetnik Mate Matić kazao je Hini kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja: 'Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu'. Kasnije je, međutim, izrazio mogućnost da je riječ o novom kaznenom djelu.

'Prema uobičajenoj proceduri osim pretrage njegove kuće slijedi i razgovor u policiji i USKOK-u', kazao je Matić te dodao da ne zna pojedinosti o posljednjoj USKOK-ovoj akciji u kojoj su u srijedu ujutro uhićeni Zdravko Mamić i njegov sin Mario te još trojica osumnjičenika.

Mukotrpno probijanje do službenih informacija dok traju pretresi u kućama i uredima uhićenih, Dinamu i HNS-u te MSA agenciji

Istražitelji PN USKOK-a su stigli i u vilu Zdravka Mamića na Tuškancu, a Mamićevi odvjetnici nisu dostupni za komentar pa ni Jadranka Sloković, nakon što je izašla iz Mamićeve vile nije željela odgovarati na novinarska pitanja, kao niti na telefonske pozive, kao ni Čedo Prodanović koji je bio u kući Maria Mamića, a pretres je obavljen i u uredima njegove MSA agenciji u koju su u pratnji istražitelja PN USKOKA došli i Mario te Zoran Mamić

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je da nitko iz Saveza neće davati službene izjave o uhićenju Vrbanovića te da će eventualne reakcije objaviti na službenoj internetskoj stranici HNS-a, a direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić samo je kratko kazao: 'Čestitam, čestitam'.

Gdje je 'nestao' Davor Šuker?

Predsjednik HNS-a Davor Šuker nije bio u čarter zrakoplovu, već je prema planu produžio u London, javlja Hina, a hrvatski reprezentativci i izbornik Ante Čačić nisu željeli komentirati uhićenje izvršnog predsjednika HNS-a i bivšeg direktora Dinama te su izjave davali samo o sinoćnjoj pobjedi nad Rusijom.

Policija, neslužbeno se doznaje jer do službenih informacija s obzirom na to da je akcija u tijeku se ne može doći, istražuje sumnjive transfere nogometaša iz Dinama koji su obavljeni od 2004. do 2015. godine, a koje je preko svoje agencije Mamić sport agencija (MSA) vodio Mario Mamić. Navodna šteta je 78 milijuna kuna, a novac stečen utajom poreza 'pralo' se preko tvrtki u Hong Kongu, Dubaiju te i još nekoliko zemalja navodno preko off shore računa dvojice istarskih poduzetnika.


Putevima novca na računima off shore kompanija

Prema informacijama Večernjeg lista, uhićene osobe su povezane s off shore kompanijama, a sumnja se da je riječ o o gospodarskim malverzacijama pri transferima nogometaša koji su obavljani preko nekadašnje agencije Mamić sport agency (MSA) povezanom s Marijem Mamićem te njegovim prijateljem i bliskim suradnikom Vuksanom dok Jutarnji list saznaje da su preostala dvojica osumnjičenikaistarski poduzetnici Sandro Stipančić Igor Krota, a Stipančića se već jednom povezivalo s pranjem novca. Istražitelji sumnjaju da su se preko njihovih offshore računa radile sumnjive transakcije vezane uz Dinamove transfere.

Mamić je, podsjetimo, od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna. Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine.

Zagrebačko Općinsko državno Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića

Reakcije i akcije za vrisak

Podsjetivši da je Zdravko Mamić bio jedan od donatora HDZ-a, SDP-ov Željko Jovanović komentirao je jutros na Facebooku informacije o Mamićevu uhićenju te poručio da zločinačka organizacija ni preko mosta neće ponovno na vlast.

Nešto kasnije uhićenja je komentirao po povratku iz Rusije HDZ-ov Ante Kulušić, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, uz poruku da je to politički cirkus na dan pada Vukovara

A u međuvremenu, pomalo bizarna scena odigrala se ispred maksimirskog stadiona, naime, kamere N1 televizije snimile su kako u automobilu marke Audi, sa službenog parkinga GNK Dinama, odlazi čovjek koji je na licu nosio masku iz filma Vrisak, a nedugo potom, pod istom se maskom, u istom autu i vratio na Dinamov parking. Kasnije se otkrilo da je riječ o Mateju Škegri, financijskom direktoru Dinama, no poruku maskom nije razjasnio.