MAMIĆI NA SLOBODI

Zdravko: Nevin sam; Zoran: Sve je u redu samo me malo boli guza!

15.07.2015 u 18:17

  • +8

Mamići izašli iz pritvora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Bionic
Reading

Čelnici Dinama Zdravko i Zoran Mamić te izvršni direktor Hrvatskoga nogometnog saveza Damir Vrbanović u 18 sati su izašli iz istražnog zatvora nakon što su položili jamstvo i obećali da neće ometati kazneni postupak

Sudac istrage poslijepodne im je ukinuo istražni zatvor nakon što su ranije uplatili milijunske iznose jamčevine i obećali da tijekom istrage neće ometati kazneni postupak.

Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić izjavio je novinarima da je sud toj trojici odredio jamstvo u zamjenu za istražni zatvor bez ikakvih mjera opreza. Dodao je da okrivljenici ne smiju utjecati na svjedoke, ali da im nije izrečena nikakva zabrana komunikacije.

Zdravko Mamić rekao je da je nevin i da će to dokazati. Zahvalio se zatvorskom osoblju i pozdravio svoje cimere za koje je rekao da su mu olakšali boravak u zatvoru, prenosi HRT. Reako je da utakmicu Dinama i Hajduka nije gledao jer tog programa nije bilo te mu je to jako teško palo.

Pred kraj obraćanja kada ga je jedan novinar pitao namjerava li opet ponoviti transfere poput onog Modrićevog i Lovrenovog Mamić je povišenim tonom kazao da je mučki provaktor te ga uopće ne zanima istina.

Poslije njega Remetinec je napustio i Zoran Mamić koji je medijima tek kratko poručio: 'Sve je u redu, samo me malo boli guza'.

Prema odluci izvanraspravnog vijeća, razlozi za istražni zatvor i dalje ostaju na snazi, ali je preinačena odluka sutkinje istrage koja je okrivljenicima odredila istražni zatvor bez mogućnosti da ga se zamjeni jamčevinom.

Mamići su i ranije kao jamčevinu nudili kuću Zorana Mamića vrijednu oko 20 milijuna kuna, no sutkinja istrage nije je prihvatila kao jamstvo, vjerojatno i zbog 'tereta' koji su na nju upisani.

Vrbanović do sada nije nudio jamčevinu, no do promjene u strategiji obrane došlo je nakon što je otkazao punomoć odvjetniku Darku Maržiću i angažirao Matu Matića, koji je u nekim ranijim slučajevima bio i u odvjetničkom timu Zdravka Mamića.

Četvrti okrivljenik, poreznik Milan Pernar koji je prvi završio u istražnom zatvoru, nije se žalio, neslužbeno zato što je Uskok u odnosu na njega predložio najmanji broj svjedoka.

Uskokova istraga pokrenuta je zbog sumnje da je nizom nedjela braće Mamić i njihovih suosumnjičenika Dinamo oštećen za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza, nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.