NEVOLJE SA SLOVENCEM

Perkovićeva obrana iznenada zatražila Leljakovo izuzeće

19.05.2015 u 12:41

Bionic
Reading

U Muenchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Obrana Josipa Perkovića zatražila je od suca Manfreda Daustera stanku kako bi mogli prevesti i predati sudu intervju svjedoka Romana Leljaka jednom hrvatskom portalu

Tvrde kako je istraživač Udbinih arhiva Leljak u intervjuu 11. svibnja rekao da će nakon njegova svjedočenja Perković i Mustač biti osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. Obrana traži da sud Leljaka ne prizna kao vještaka, jer tvrde da je pristran i to dokazuju intervjuom koji je na internetu zapazio Perkovićev branitelj Anto Nobilo, izvještava HRT.

Nobilo je kazao kako je za tu Leljakovu izjavu saznao tek jutros jer 'neredovito čita ekstremno desne portale Direkt i Dnevno'. Sudac Manfred Dauster i vijeće povukli su se na dogovor u sudačku sobu, u tijeku je stanka.

Podsjetimo, Leljak je u osam godina uspio pregledati oko petinu Udbinih arhiva u Sloveniji. Polovinu dokumenata o emigraciji Udba je uništila u proljeće 1990. godine, rekao je Leljak. To su činili u Sloveniji i Hrvatskoj.

Svjedočeći pred sudom u Muenchenu, Leljak je govorio o akciji 'Pevec', vođenoj od 1969. do svibnja 1990., i o njoj ima oko 40.000 dokumenata. Govorio je o ubojstvu Nikice Martinovića, akciji 'Feniks' na području Raduša Bugojno i o njezinom nastavku - otmici bogoslova Stjepana Crnogorca u Salzburgu.

Iz njegovog suđenja vidljivo je da su hrvatska i slovenska Udba bile ne samo najrigidnije, nego su sva ubojstva koja su činile bila najokrutnija, i to prema svim političkim neistomišljenicima Jugoslavije, rekla je Zrinka Pavlović, odvjetnica Gizele Đureković.

Početkom svibnja, u dvorištu Leljakove kuće izgorio je automobil, a on je izrazio sumnju da bi mogla biti riječ o 'poruci' uoči svjedočenja u Muenchenu.