KRIČKA U AUSTRALIJI ILI NA LIJEČENJU

Ne žele suditi odbjegloj bivšoj suvlasnici MTČ-a

30.01.2015 u 12:27

Bionic
Reading

Varaždinski Županijski sud odbio je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu za suđenje u odsutnosti okrivljene Darinke Krička, bivše suvlasnice MTČ - Tvornice čarapa koja je završila u stečaju, koja je nedostupna pravosudnim tijelima već više od godinu dana, odnosno nakon što je viši sud ukinuo oslobađajuću presudu u prethodnom postupku vezanom za sklapanje štetnog ugovora o prodaji, a zatim najmu istih službenih vozila

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je u prosincu 2014. novu optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave Ivana Krajačića i Darinke Krička, ovaj put zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju zbog spornih pozajmica, službenih putovanja i drugog. U optužnici je državni odvjetnik predložio suđenje u odsutnosti navodeći da se Krička nalazi u bijegu, što proizlazi iz posebnog izvješća Službe kriminalističke policije PU međimurske. S obzirom na to, najprije je raspisana tjeralica, a 19. siječnja 2015. i međunarodna potraga jer se zapravo ne zna sa sigurnošću u kojoj stranoj zemlji se Krička nalazi, iako je prema posljednjim podacima napustila Canberru u Australiji.

Braniteljica okrivljene usprotivila se prijedlogu za suđenje u odsutnosti naglašavajući da Krička nema saznanja o ovom kaznenom postupku te da boluje od više bolesti pa postoji realna vjerojatnost da se nalazi u inozemstvu radi liječenja.

Ocjenjujući neosnovanim prijedlog za suđenje u odsutnosti, sud je naveo da se za sada još ne može zaključiti da okrivljena nije dostižna državnim tijelima Republike Hrvatske s obzirom na kraći protok vremena od izdavanja tuzemne tjeralice, kao i kratkoće vremena od izdavanja međunarodne tjeralice. Osim toga, ne postoje osobito važni razlozi da se okrivljenoj sudi u odsutnosti, a što je još jedan kumulativno naveden zakonski razlog uz nedostižnost državnim tijelima da se sudi u odsutnosti.