ŠVERCANJE LJEKOVITOG BILJA

Policija oduzela više od tone smilja

11.11.2014 u 13:52

Bionic
Reading

Sinoć su prilikom obilaska trajektnog pristaništa Merag djelatnici policije iz Cresa zatekli dvojicu muškaraca koji su u teretnim vozilima, ogulinskih i karlovačkih registracijskih oznaka, prevozili zavičajnu biljnu vrstu smilje, izvijestila je primorsko-goranska policija

Utvrđeno je da se radi o hrvatskim državljanima, starosti 44 i 22 godine. Sveukupno, u oba vozila policija je pronašla 1.088 kg smilja pakiranog u 47 vreća te dio bez vreća. Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je saznala da su brali smilje  od 6. do 10. studenoga na pašnjacima pored Punta Križa i Osora.

Pronađeno smilje im je oduzeto te će protiv njih biti podneseni optužni prijedlozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode.


Ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović koncem rujna zabranio je branje smilja zbog uništavanja staništa tijekom ljetnih mjeseci. Na otocima je uvedena apsolutna zabrana, a na kopnu je sezona branja skraćena za 45 dana. Berači su se pomamili za smiljem zbog visoke otkupne cijene pa su pobrstili sve pred sobom: bez dopuštenja su ulazili na pašnjake, u maslinike, rušili suhozide. A što je najgore, doslovno su čupali smilje, što se ne smije jer je to biljka koja ima slabu klijavost i slabo se obnavlja.