PROCES U VUKOVARU

Počelo suđenje za skidanje dvojezičnih ploča

24.10.2014 u 17:23

Bionic
Reading

Sudski postupak vezan uz nasilno uklanjanje dvojezičnih ploča u Vukovaru i nemire u kojima je bilo ozlijeđenih osoba, počeo je danas na Općinskom sudu u Vukovaru protiv optuženih Igora Smolčića, Envera Arnautovića, Zvonimira Kološnjaja i Ivice Staničića, koji su se izjasnili da nisu krivi

Optužnica im stavlja na teret više kaznenih dijela među kojima izazivanje nereda 2. rujna prošle godine, razbijanje i uništavanje državne imovine, napad i ozljeđivanje službenih osoba te pokušaj rušenja ustavnog poretka. Prijeti im kazna zatvora od jedne do osam godina.

U noći s 1. na 2. rujna 2013. na nekoliko državnih institucija postavljene su dvojezične ploče s nazivima na ćiriličnom i latiničnom pismu, da bi 2. rujna uslijedila burna reakcija dijela branitelja i građana Vukovara koji su ploče porazbijali. U nemirima je sudjelovalo 200-tinjak branitelja i građana Vukovara. Svih pet ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom silom je uklonjeno sa zgrada Porezne uprave, Policijske postaje te Ureda državne uprave. U naguravanju građana i policije, koja je živim zidom pokušala sačuvati tek postavljene ploče, lakše su ozlijeđena četvorica policajaca.

Sutkinja Branka Soldo prihvatila je prijedloge optuženih za saslušanjem dodatnih svjedoka, očevidaca događaja od 2. rujna prošle godine. Odbila je prijedlog da snimke televizijskih kuća budu odbačene kao valjani dokaz.

'Ni ja ni ostali optuženi ne smatramo se krivima. Treba znati da je 1991. godine ova zgrada gorjela i da su u njoj gorjeli i živi ljudi te da je i ona stratište. Zato dvojezične ploče ne pripadaju tu i ne mogu biti na pročeljima zgrada u Vukovaru', izjavio je novinarima nakon izlaska iz sudnice optuženi Enver Arnautović

Poručio je kako je riječ o 'montiranom političkom procesu' te da se, bez obzira kakva bila presuda, na nju neće žaliti. Nastavak suđenja zakazan je za 3. prosinca.