ZATRPALA GA LAVINA

Alpinist Krešimir Milas nije preživio nesreću u Kirgistanu

29.07.2014 u 16:48

Bionic
Reading

Hrvatski alpinist Krešimir Milas nije preživio nesreću u pokušaju osvajanja vrha Khan Tengri u Kirgistanu jer je na njega pala lavina snijega i viseća krhotina leda, potvrdio je danas glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak

'Nesretnog Milasa u nedjelju ujutro zatrpala je snježna lavina, ali i viseći komad leda koji se odlomio te je hrvatski alpinist ostao u pukotini ispod 10 metara leda', rekao je Berljak Hini.

Dodao je da se, zbog opasnosti od ponovnog pada visećeg leda i zbog snijega koji neprekidno pada od nedjelje, na mjestu nesreće više ništa ne može poduzeti.

Nemio slučaj na ledenjaku desio se na visini od oko 4.700 metara, u nedjelju ujutro, dok su hrvatski alpinisti nosili stvari u logore kako bi se aklimatizirali.

Drugi alpinist, Rene Lisac, koji je u nesreći bio ozlijeđen, izašao je iz bolnice.

Na osvajanje vrha Khan Tengri je, osim dvojice članova zagrebačkog planinarskog društva, krenulo je i dvoje članova Riječkog alpinističkog kluba Vedrana Simičević i Bojan Novak, no svo troje hrvatskih alpinista, odlučili su se vratiti kući u Hrvatsku te u baznom logoru čekaju na helikopterski prijevoz.

Zbog lošeg vremena od uspona odustaju i drugi planinari. Odustao je i dio slovenske ekipe kojima se hrvatska alpinistička ekipa trebala pridružiti u osvajanju jedne od najljepših planina svijeta i 7.010 metara visokog vrha Kan Tengri.