AFERA 'CORE MEDIA'

'Dijana Čuljak molila je Sanadera da joj makne inspektore!'

16.07.2014 u 09:14

Bionic
Reading

'Prvooptuženi Vladimir Šelebaj rekao mi je da njegova tadašnja supruga Dijana Čuljak, koristeći svoje veze, pokušala zaustaviti porezni nadzor nad njihovim tvrtkama - molila je tadašnjeg HDZ-ovog premijera Ivu Sanadera da joj pomogne, nazivala ministra financija Ivana Šukera, i šefa Porezne uprave Ivicu Mladinea, no nije joj uspjelo. Porezni nalaz je izvršen i bio je katastrofalan. U pitanju je bio iznos od 10 milijuna kuna koji poreznicima nisu mogli opravdati', ispričao je, piše Novi list, na Županijskom sudu u Zagrebu u procesu 'Core Media' svjedok Goran Šarić, nekadašnji intimni partner Dijanine sestre Maje na kojeg je šestooptužena Čuljak lani u veljači pokušala utjecati da svjedoči u njezinu korist zbog čega je i završila iza rešetaka u Remetincu

Podsjećamo, riječ je slučaju medijsko-financijske hobotnice iz ljeta 2004., kada su Čuljak i Šelebaj osnovali tvrtku Core media koja se bavila produkcijom televizijskog programa. Kao urednica i voditeljica HTV-a Dijana Čuljak bila je u sukobu interesa, a što se trebalo prikriti tajnim ugovorima o osnivanju firmi.

Prema optužnici, supružnici su ilegalnu dobit dijelili popola. Nelegalne transakcije događale su se u razdoblju od 2005. do 2008., u kojem su preko fiktivnih računa tvrtki izvlačili novac, za milijunske nepostojeće poslove, a isplaćivali su i stotine tisuća kuna provizije. Državni proračun oštećen je za oko četiri i pol milijuna kuna. Šelebaj se ni ovog puta nije pojavio na ročištu tako da je propustio čuti Šarićeve riječi, piše Novi list.

'Meni ispočetka nije bilo jasno da plaćaju suradnike na crno, znam da su bile i obaveze prema bankama. Tek kad je došla porezna kontrola koncem 2006. i početkom 2007, sjetio sam se koliko se keša vrtilo. Onda mi je Šelebaj ispričao na koji se način radilo. Priznao mi je da ima veliki problem, da papiri ne štimaju, nemaju opravdanje za račune, da su se neki troškovi fakturirali više puta, da je plaćanje na crno bilo 'uobičajeno'', govorio je Šarić, nekadašnji Dijanin prijatelj koji je kazao da je na račun tog prijateljstva doista i svjedočio povoljno za nju.

No Čuljak čini se da nije povjerovala iako ga je upozorila da je 'ne trpa' jer ima neke ljude koji će joj točno ispričati sadržaj njegova izlaganja kao i da sestra Maja, također svjedokinja, može ali i ne mora svjedočiti u njegovu korist.

'Jedan prijatelj Stanko Zeko rekao mi je da čuo u nekom društvu kako pričaju da će se Dijana meni i Hloverki Novak Srzić 'najebati mater', doslovno tako mi je rekao. Zašto Hloverka? Ne znam', dometnuo je na upit sutkinje.

Šarić je poput prethodnih svjedoka ponovio tezu da je Šelebaj bio čovjek za financije i papire, a da je tzv. kreativni dio posla s ljudima dogovarala Čuljak koja se baš i nije razumjela u porezni dio priče.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.