GRADONAČELNICA KNINA

USKOK otvorio istragu protiv Josipe Rimac!

20.06.2014 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon što je početkom tjedna policija kazneno prijavila kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac, USKOK je danas izvijestio da protiv nje i još dvije osobe pokreće istragu zbog protuzakonitog stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom

USKOK je na svojim web-stranicama, bez navođenja imena, objavio da je na temelju kaznene prijave koju je podnio PNUSKOK, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1969., 1980., 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

'Osnovano se sumnja da je, na traženje drugookrivljene gradonačelnice Grada Knina i njezinog supruga, trećeokrivljenika, a kako bi im omogućila protuzakonito stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom znatno veće površine od one koja bi njihovoj obitelji pripadala po Zakonu o području posebne državne skrbi i Zakonu o obnovi, prvookrivljenica kao ravnateljica Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, od sredine 2008. do kraja 2009. godine, u Zagrebu, poduzela sve potrebne radnje za realizaciju tog dogovora', stoji u priopćenju USKOK-a.

Naime, 'prvookrivljenica je podređenoj službenici naložila da sačini ugovor o darivanju kojim je obitelji gradonačelnice Grada Knina, osim stambenog prostora površine 126,28 m2, omogućeno neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije etažirane stambene jedinice u istoj zgradi, površine 128,68 m2, čime im je na štetu državnog proračuna pribavljena nepripadna imovinska koristi od najmanje 548.000 kuna.'

Podsjetimo, početkom ovog tjedna mediji su objavili kako je policija podnijela kaznenu prijavu protiv kninske gradonačelnice Josipe Rimac. Tada nije bilo jasno zbog čega je policija podnijela prijavu, no spekuliralo se da im je u fokusu bilo gomilanje imovine Josipe Rimac.

Rimac tada nije htjela komentirati cijeli slučaj reakvši samo 'kako se represivni sustav koristi u političke svrhe'. Prijavu je komentirao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je razmišljao na sličan način kao i članica predsjedništva njegove stranke.

'Taj famozni policijski USKOK. Nadam se da će se odvjetništvo ponašati u skladu sa zakonom. Kraj silnog broja njihovih afera, očito treba stvoriti opet nekakvu HDZ-ovu aferu. Naravno, neće im uspjeti. Shvaćam to jako ozbiljno i upozoravam sve one koji u ovom momentu pokušavaju zloupotrijebiti sustav u stranačke svrhe i obračune, da to neće biti dobro', rekao je Karamarko prije nekoliko dana.

Kako je pisao naš splitski dopisnik Damir Petranović, u javnosti su se već dulje vrijeme spominjali i dvojbeni aranžmani oko prodaje gradskih zemljišta i poslovnih prostora. Posebno je zanimljiv 'slučaj Billa': zemljište na vrlo atraktivnoj gradskoj lokaciji za samo 1,2 milijuna kuna prodano je poduzetniku Milanu Fehiru, bliskom prijatelju predsjednika Hvidre Josipa Đakića i bivšeg ministra Ivice Kirina, da bi ga ovaj vrlo brzo prodao trgovačkom lancu za čak 6,8 milijuna kuna. Državno odvjetništvo svojevremeno je istraživalo ovu transakciju, ali problem je to što su i Fehir i jedan djelatnik kninske gradske uprave u međuvremenu umrli.

Rimac je bila i na meti kaznene prijave bivšeg direktora TVIK-a Ivice Barišića, jer mu je Grad Knin prodao poslovni prostor na koji se nije mogao uknjižiti dok je istovremeno pogodovao njegovu konkurentu, a spominjalo se i 'slučaj Tonković', kada je vlasnicima zemljišta na kojem se gradio pročistač ono plaćeno trostruko. Navodno, radilo se o grešci.