NE MISLI DATI OSTAVKU

SDP-ov gradonačelnik osuđen na osam mjeseci zatvora

09.04.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš danas je na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog zlouporabe položaja i ovlsti te krivotvorenja službene isprave, a na istu kaznu osuđen je i poduzetnik Vjekoslav Kalivoda, zbog poticanja na ta kaznena djela

Doboš je na prošlim lokalnim izborima izabran za belomanastirskog gradonačelnika kao nestranački kandidat na koalicijskoj listi SDP-a i HNS-a. Uskok je teretio gradonačelnika Doboša da je suoptuženiku Vjekoslavu Kalivodi, vlasniku obrta 'Kalivoda', nezakonito omogućio da ispuni uvjete za sudjelovanje na natječaju grada Belišća, za radove održavanja nerazvrstanih cesta, te da dobije posao na tom natječaju.

Naime, na traženje Kalivode, 3. prosinca 2010. svojim potpisom i pečatom grada Belog Manastira, Doboš je ovjerio potvrdu o uspješno obavljenim radovima tvrtke 'Kalivoda' na postavljanju i održavanju vetikalne cestovne signalizacije na belomanastirskom području 2009. i 2010. godine. Gradonačelnik Doboš je to učinio znajući da su podatci u potvrdi neistiniti, i da taj obrt nije obavljao navedene radove na području grada, navodi se u presudi.


Na suđenju, koje je danas na osječkom Županijskom sudu započelo i završilo, Doboš je u svojoj obrani negirao počinjenje kaznenih djela, rekavši kako je potvrdu koju nije detaljno pročitao, potpisao bez ikakve namjere da Kalivodi omogući zlouporabu takvoga dokumenta, te stoga jer iz toga potpisa nisu proizlazile nikakve financijske obveze za grad.

I Kalivoda je negirao da je gradonačelnika Doboša 's namjerom potaknuo na činjenje kaznenih djela', ali je iznoseći obranu, potvrdio da bez sporne potvrde ne bi imao uvjete za javljanje na natječaj. Sudsko vijeće zaključilo je kako je gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš svjesno zlouporabio svoj položaj i ovjerio dokument neistinitog sadržaja, znajući da ova tvrtka nije obavljala nikakve poslove za grad Beli Manastir, a da je Vjekoslav Kalivoda imao motiva da ga na to svjesno potakne, jer je imao poteškoća u poslovanju svog obrta.

U izjavi novinarima Doboš je najavio žalbu Vrhovnom sudu te kazao kako vjeruje u oslobađajuću presudu. Na novinarski upit hoće li presuda imati političke implikacije za obavljanje njegove dužnosti, jer će oporba u Belom Manastiru vjerovatno tražiti da podnese ostavku, Doboš je kazao kako će oporba 'naravno tražiti ono što misli da je potrebno', ali drži da mu je izrečena preoštra kazna, zbog čega će podnijeti žalbu.