KUPNJA AUTOSALONA

Lovrić Merzel od šefa Porezne tražila da 'napumpa' cijenu

08.04.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Pročelnik Porezne uprave u Sisku Marijan Pešun u istrazi je najviše teretio županicu Marinu Lovrić Merzel. Izjavio je kako ga je kontaktirala u vezi s kupnjom prostora za Zavod za hitnu medicinu

Rekla mu da ima ponudu na 9,8 milijuna kuna za prostor autosalona i da treba tržišnu procjenu vrijednosti nekretnine koja bi trebala biti oko 10 milijuna kuna. Pešun je kontaktirao sa sudskim vještakom Jurjem Cvetnićem, koji je napravio procjenu na 10,4 milijuna kuna, a Porezna je nekretninu procijenila na 10 milijuna kuna, piše Večernji list

U konačnici je kupljena za 9,8 milijuna kuna, a USKOK-ov vještak smatra da je to 4,2 milijuna kuna više od prave tržišne vrijednosti.


Podsjetimo, Uskok Lovrić Merzel teretio za još četiri slučaja. Osnovano se sumnja da je Marina Lovrić Merzel, od lipnja 2009. godine pa nadalje, donijela više odluka i rješenja o osnivanju i imenovanju članova Savjeta županice za što im je neosnovano isplaćivana mjesečna naknada od pet tisuća kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu, odnosno plaću. Na opisani način članovima Savjeta pribavljena je nepripadna korist, a proračun Županije je s osnova isplaćenih naknada i pripadajućih davanja oštećen za najmanje šest milijuna kuna.

Jedan od 'grijeha' Marine Lovrić Merzel su Ceste Sisak. Tereti je se da je od 2010. do rujna 2013., sukladno dogovoru i na traženje Silvija Kobeščaka, a u cilju da njegovu društvu omogući stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak, 14. listopada 2011. s njim, tj. njegovom tvrtkom zaključila ugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora.

Odbijeno je društvo pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete, a u kojem postupku je Lovrić Merzel potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija društvu obvezala isplatiti 200.000 kuna, za koji iznos je oštećen proračun Županije.

Osnovano se sumnja da je, od ožujka 2010. do kraja 2013. godine, u više navrata troškove privatnih ručkova, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe, po nalogu Marine Lovrić Merzel plaćala Županija iako za to nije bilo osnove, čime je Županija oštećena za najmanje 35.000 kuna.

Uz to na teret joj se stavlja da je 2009. do 2013. službenom karticom plaćala privatne troškove za konzumaciju hrane i pića te goriva, čime je sebi, na štetu Županije, pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 136.000 kuna. Tužiteljstvo i policija provjeravaju rad ispostave Porezne uprave u Sisku zbog potencijalne sumnje da su povećali vrijednost zgrade.

Više pročitajte ovdje