GORE NE MOŽE

U Petrovoj iščupali bebi uho i lagali majci da odumire tkivo!

11.05.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Djelatnici Klinike za ženske bolesti i porođaje u Petrovoj otkinuli su uho zdravoj bebi šest dana nakon porođaja te lagali majci rekavši joj da djetetu odumire tkivo

Četiri dana poslije ozljede, majci su rekli da mališan mora na operaciju pod općom anestezijom, piše Jutarnji.hr. Majka je potpisala pristanak na operaciju, no ni dalje joj nitko nije objasnio što se dogodilo. Danima je strepila i strahovala za dijete pokušavajući na sve načine doznati što je izazvalo takvu ozljedu. Pretrpljeni strah počeo joj je utjecati i na organizam pa je izgubila mlijeko i nije više mogla dojiti.
Na kraju je dobila objašnjenje: 'Gospođo, takve stvari se događaju, tkivo odumire.' Majka, na sreću, nije povjerovala.

Podignula je tužbu protiv KBC-a Zagreb na Općinskom sudu u Zagrebu. Sudski spis u slučaju ove male bebe razotkriva skandalozan pokušaj zataškavanja u najuglednijoj bolnici za porođaje, u Petrovoj ulici. Doktori i medicinske sestre lagali su i pokušali prevariti majku uvjeravajući je nerazumljivim medicinskim terminima da nisu oni krivi, nego je - dijete bolesno.

Službeno opravdanje bolnice bilo je da se kod novorođenčeta radi o mogućoj komplikaciji - nekrozi, odnosno odumiranju tkiva. Dijete je 22. siječnja, tri dana nakon ozljede, s takvom dijagnozom prebačeno na Zavod za dječju kirurgiju na Rebru. S obzirom na to da je prošlo tri dana a da liječnici u Petrovoj nisu ništa poduzeli, rana se zagnojila, a infekcija širila! Liječnici na Rebru djetetu su operacijom prišili uho i sanirali ranu. Rubovi rane bili su upaljeni i skoreni.

'Liječnicima na Rebru nije bilo jasno zašto su s takvom ranom u Petrovoj čekali četiri dana da nešto učine, pogotovo jer je riječ o tako malenom djetetu', ispričala je majka na sudu.

Sve bi možda prošlo bez suda da je majka povjerovala u liječničku verziju prema kojoj se takve stvari, eto, događaju. No majka je u Petrovoj načula razgovor medicinskih sestara, nakon kojeg je postalo jasno da mališan ne boluje ni od kakve, manje ili više objašnjive bolesti, nego da je ozljeda nastala mehanički.

'Sestre su pričale kako im je moja beba ispala iz ruke pa su je, da je uhvate, primili za uho i umalo ga otkinuli', posvjedočila je majka pred sudom. U sudskom procesu svjedočio je i sudski vještak za dječju kirurgiju, dr. Joško Filipušić, koji je potvrdio da takva ozljeda može nastati isključivo mehaničkim putem.

Nakon toga se dogodio obrat u sudskom procesu. Kada su na sud pozvane dvije medicinske sestre i liječnica, koje su tog dana radile na odjelu, bolnica je promijenila priču. Njihova odvjetnica u zapisnik je izjavila da bolnica priznaje odgovornost za nastalu ozljedu. No nije rečeno ništa o tome kako je ozljeda nastala, a medicinske sestre i liječnica nisu se odazvale pozivu da svjedoče. Kada je bolnica službeno priznala krivnju, odlučeno je da i ne moraju svjedočiti jer je spor riješen. Roditelji nesretne bebice su zagorska obitelj slabijeg imovinskog stanja. Od bolnice su tražili 46.000 kuna zbog ozljeda i pretrpljenog straha, a bolnica je, priznajući svoju odgovornost, ponudila tek 18.000 kuna.