NOVI PROBLEMI U DUBROVNIKU

Suspendirani policajci koji su priveli pijanu Australku

16.06.2009 u 21:23

Bionic
Reading

Dvojica dubrovačkih policajaca koji su noćas priveli 26-godišnju Australku E.L.L. po hitnom su postupku zbog niza nepravilnosti i povreda službene dužnosti rješenjem načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske udaljeni iz službe.

Policajci su alkoholiziranu Australku nešto iza ponoći uhitili zbog remećenja javnog reda i mira na Stradunu, jer se, uz ostalo, vičući penjala po poklopcu motora policijskoga vozila. Policijski djelatnici, koji su je uhitili uz upotrebu tjelesne snage i sredstava za vezivanje, počinili su niz nepravilnosti u postupanju. Prvo su neovlašteno bez odobrenja i opravdanoga razloga ušli u područje povijesne jezgre Dubrovnika sa službenim vozilom. Nadalje, policijski dvojac o korištenju sredstava prisile nad E.L.L. nije obavijestio šefa smjene Policijske postaje Dubrovnik. Također Australki nisu ni objasnili da je uhićena, kao što joj nisu naveli ni razloge uhićenja, niti je upoznali s njezinim pravima.

Konačno, isti policajci samoinicijativno su odlučili djevojku pustiti iz vozila i skinuti joj lisičine, na predjelu Boninova, a da o tom opet nisu obavijestili šefa smjene, stoji u priopćenju PU dubrovačke.

Kad je Australka izišla iz policijskog vozila požalila se skupini građana na probleme s policijom, o čemu su građani policiju izvijestili putem telefona. Nakon dolaska Australke u policijsku postaju, policijske službe nadležne za zakonitost postupanja ispitale su cjelokupni slučaj i ponašanje dvojice policijskih djelatnika, te su donesene odluke o njihovu udaljavanju.

Australka je u službenim prostorijama Policijske uprave alkotestirana kojom prilikom je utvrđena koncentracija alkohola od 1,23 promila alkohola u krvi. Liječnikim pregledom utvrđeno je da na njoj nema znakova fizičkih ozljeda

Obojica policajaca su alkotestirana, no njima u krvi nije pronađen alkohol. Pijana Australka se, stoji u policijskom priopćenju, osnovano sumnjiči za počinjenje prekršaja remećenja javnog reda i mira te joj je privremeno oduzeta putna isprava, kao mjera opreza i zbog provođenja prekršajnog postupka.

Protiv dvojice policajaca pokrenut je disciplinski postupak, a oni su do njegovog završetka suspendirani s dužnosti.