RIJEČ VJEŠTAKA

Vatrogasci na Kornatu mogli su preživjeti

29.10.2012 u 17:38

Bionic
Reading

Svjedočenjem vještaka u ponedjeljak je na zadarskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju

Vještak sudske medicine Dušan Zečević na današnjem je svjedočenju ustanovio kako su sedmorica vatrogasaca koji nisu na mjestu stradali, imali šanse za prežive da im je medicinska pomoć bila ranije ukazana. Već se ranije ustanovilo da je na mjestu umrlo šest vatrogasaca zbog opeklina i udisanja ugljičnog monoksida, a da je sedam vatrogasaca medicinsku pomoć čekalo preko šest sati. Vještak Zečević je potvrdio da je pomoć stigla puno ranije, postojala je realna mogućnost da netko od njih ostane živ.'Imajući u vidu da je jedan preživio, postojala je realna mogućnost da je još netko mogao preživjeti da je pružena hitna medicinska intervencija. To se u prvom redu odnosi na one čije su ozljede vrlo slične onima koje je imao Frane Lučić, prvenstveno na Marinka Kneževića i Antu Juričev-Mikulin. Oni su imali realnu šansu da prežive što ne znači da bi i preživjeli da je bila hitna intervencija", svjedočio je Zečević.

Jedan od vještaka na današnjem je suđenju bio Vojin Maštruko koji je radio 3D rekonstrukciju kretanja vatrogasaca i smjer požara te obraživao fotografije pronađene na fotoaparatu pokojnog Ante Crvelina. Tijekom analize događaja Maštruko je ustanovio kako zapisnik o događaju sadrži niz kardinalnih grešaka. 'Osim pogreške u određivanju nadmorske visine, takozvane greške, našao sam još mnoštvo pogrešaka prilikom mjerenja tragova na mjestu događaja koja su uzrokovana metodom mjerenja. To se odnosi na određivanju udaljenosti od jednog traga do drugog - na 20 metara su pogriješili za otprilike jedan metar što je i razumljivo na tako teškom terenu. Horizontalne udaljenosti su u načelu pogrešno utvrđene s otprilike greškom od jednog metra. Svih 105 tragova koji su zapisnikom o očevidu fiksirani na mjestu događaja su registrirani s greškom', izjavio je Maštruko.

Roditelji poginulih vatrogasaca i dalje su ponovili da su tijela pomicana, ali i da ne vjeruju u teoriju o eksploziji nehomogene plinske smjere kao uzroku stradanja vatrogasaca.