OBRAT U ZADRU

'Benkovački kostolomac' oslobođen svih optužbi za zločin u Škabrnji

Bionic
Reading

Renato Petrov (1943.), jedini Hrvat koji je u odsutnosti 1995. osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Škabrnji, u petak je u ponovljenom postupku na Županijskom sudu Zadru, u potpunosti oslobođen svih optužbi

Sud, piše Slobodna, u dokaznom postupku nije utvrdio njegovu odgovornost te ni jednu od žrtava nije povezao s iskazom Vukovarca Brune Ivkovića, koji je bio ključni svjedok optužbe.

Trenutačno se očekuje Petrovo puštanje iz istražnog pritvora zatvora u Zadru. Još se ne zna hoće li Petrov tražiti odštetu za provedeno vrijeme u pritvoru.

Podsjetimo se, hrvatski državljanin i nekadašnji pripadnik srpske paravojske, Renato Petrov, poznatiji kao 'benkovački kostolomac', uhićen je na aerodromu u Düsseldorfu u travnju prošle godine temeljem Interpolove tjeralice nakon čega je iz ekstradicijskog pritvora izručen Hrvatskoj gdje je zatražio ponavljanje postupka.

Zadarsko tužiteljstvo teretilo ga je za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Škabrnji 18. studenoga 1991. kada je, provodeći velikosrpsku politiku, ušao u podrum jedne kuće gdje je navodno hicem iz pištolja ubio starijeg mještanina.