DUGOTRAJNI PRITVOR I OTEZANJE SUĐENJA

Europski sud kaznio Hrvatsku zbog Dervishija

27.09.2012 u 10:13

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu usvojio je pritužbe Januza Dervishija (46) iz Kostrene koje su već prije par godina, dok se on nalazio iza rešetaka, poslane na tu instancu ponajviše zbog Dervishijevog dugotrajnog boravka u pritvoru i otezanja suđenja unedogled. Odvjetnici su i na suđenju tvrdili da njihov branjenik ne može dobiti pravedno suđenje u razumnom i najkraćem roku i da ga se progoni, a svaki zahtjev obrane da ga se pusti iz pritvora uglavnom je odbijen. Od suda za ljudska prava zatraženo je i sto tisuća eura naknade materijalne i nematerijalne štete, što je sud ocijenio pretjeranim i neutemeljenim. Sud je donio odluku da se Dervishiju isplati 3.600 eura nematerijalne štete i 2.000 eura troškova vođenja postupka pred sudom, plus dodatni eventualni troškovi, otkriva Novi list

Europski sud za ljudska prava u obrazloženju odluke navodi i kako je sud primijetio da razlozi pritvaranja nisu uzeti kumulativno tijekom cijelog razdoblja njegovog pritvora, kao i da je tijekom istrage pritvor produljivan iz različitih razloga, navodi riječki dnevnik

Sud je također primijetio i da je tijekom suđenja pritvor produljen dvanaest puta zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, kao i posebno teškog djela, te da je, nakon što su svi svjedoci saslušani, odgođeno ukupno jedanaest ročišta jer talijanske vlasti nisu dostavile tražene dokaze i dva ročišta na račun profesionalnih i privatnih obveza članova sudskog vijeća.

Ističe se kako je svrha članka 5. § 3. Konvencije da se optuženik privremeno pusti ukoliko pritvor prestaje biti razuman. Istaknuto je kako tijekom postupka nije uzeta u obzir mogućnost zamjene pritvora nekom alternativnom, manje ozbiljnom preventivnom mjerom.

Dervishijev branitelj, riječki odvjetnik Goran Marjanović, još nije dobio odluku Europskog suda, pa zato Novom listu nije mogao potvrditi je li ovo odluka po prvoj tužbi ili po svim tužbama koje su podnijeli.


'Bio bih zadovoljan da je ova odluka donesena prije godinu i pol dana jer je moj branjenik u međuvremenu izdržao maksimalni pritvor', kratko je komentirao naše upite odgovorivši da će detaljnije moći komentirati slučaj tek kada mu bude dostavljena dokumentacija.

Dervishi, kojeg se s pravom može nazvati 'veteranom' riječkog zatvora, napustio je Via Romu početkom svibnja nakon više od pet godina provedenih u pritvoru i odslužene tromjesečne zatvorske kazne zbog prijetnji izrečenih pravosudnom policajcu.

Zbog optužbi za krijumčarenje šest kilograma heroina iz Češke za Italiju, a za što je osim njega optužen i Valdet Xhaka (51) iz Pule, Dervishi je u pritvoru proveo tri i pol godine, koliko mu je maksimalno u ovom predmetu moglo biti određeno, a da nije donesena presuda.

Kad je postalo očito da će se zbog pribavljanja ključnog dokaza, snimki iz Italije, taj sudski postupak oduljiti, Dervishi je u prosincu 2010. godine bio i pušten iz pritvora.

Ubrzo je po žalbi USKOK-a Vrhovni sud preinačio rješenje riječkog suda i donijeta je odluka da se pritvor ipak produljuje. Kako nije pronađen ni na jednoj adresi, za njime je bila raspisana i tjeralica, no on se sam, mjesec i pol dana nakon što je Vrhovni sud odlučio da mora natrag u pritvor, vratio u Hrvatsku.

Na suđenju je pojasnio kako je morao otići zbog smrtnog slučaja te da mu nije bila namjera pobjeći niti je pobjegao.

Da mu u međuvremenu nije postala pravomoćna presuda zbog prijetnji pravosudnom policajcu u zatvoru, već bi tri mjeseca ranije Dervishi izašao iz pritvora. Prije optužbi za šverc heroina bio je nešto više od godinu i pol dana u pritvoru zbog drugih inkriminacija, a dio tog vremena mu je uračunat u drugu odnedavno pravomoćnu presudu.

Radi se o osudi na godinu dana zbog sprečavanja dokazivanja (slučaj Porsche), pa više nije postojao nijedan razlog za njegov ostanak u zatvoru.