TURUDIĆ SVJEDOKU GALCZU

'Vi ste lojalan zastupnik MOL-a, trebalo bi vam povećati plaću'

24.05.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Na suđenju Ivi Sanaderu za afere Ina - MOL i Hypo na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočili su optuženikov brat Flavio Sanader i Abel Galacz, komercijalni direktor MOL Grupe

Flavio Sanader rekao je da je doktor filozofije, samostalni poduzetnik i da ima u vlasništvu dvije tvrtke. Sudac Ivan Turudić ga je pitao želi li svjedočiti s obzirom da je brat optuženika i da po zakonu ne mora, na što je Flavio Sanader rekao da želi svjedočiti.

FLAVIO SANADER: JEŽIĆ LAŽE!

Odvjetnik Čedo Prodanović najprije ga je pitao o odnosu s Robertom Ježićem. Flavio je rekao da ga poznaje preko svog brata od 2003. ili 2004. godine. Viđali su se u Švicarskoj i Hrvatskoj. 'Bio je u Zürichu u listopadu 2009. godine. Dan prije me nazvao brat i rekao da idu na utakmicu Lige prvaka u Milano. Našli smo se kasnije u Zürichu, rezervirao sam dnevni boravak u jednom hotelu za njega i Ježića. Nakon nekog vremena Ježić je otišao, a ja sam ostao s bratom. Ježić se vratio dva i pol sata kasnije te su zatim otišli na aerodrom.

Kada je Ježić bio s nama razgovarali smo prvo malo o utakmici, a zatim o aktualnim gospodarsko-političkim temama.' Na pitanje o prebacivanju mita na njegov račun u Švicarskoj, rekao je da o tome nije bilo govora i da o tome nije ništa znao. 'Ako to govori Ježić, onda laže', tvrdi Flavio Sanader.

Na pitanje tužiteljice čime se njegove dvije tvrtke bave, kaže da je jedna od tvrtki izdavačka kuća, a druga se bavi odnosima s javnošću. Tvrdi da nije u vlasničkoj strukturi niti jedne druge tvrtke, ali je u nadzornom odboru tvrtke koja se bavi sportskim menadžmentom.

ABEL GALACZ OPISUJE KAKO JE DOŠLO DO MOL-OVOG PREUZIMANJA INA-e

Drugi svjedok Abel Galacz sudjelovao je u pregovorima s predstavnicima hrvatske Vlade oko izmjene međudioničarskog ugovora kao direktor za razvoj poslovanja u MOL-u. Kaže da je razgovarao direktno s Damirom Polančecom koji je, kaže, na svake pregovore dolazio s velikom ekipom u kojoj su bili vanjski konzultati i čelnici Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva. Kasnije su se, kaže, pridružili i ljudi iz Plinacroa.

'Pregovori su bili spori i teški, posebno oni o izdvajanju plinskog poslovanja jer je Vlada u vezi s tim morala donijeti neke odluke, liberalizirati tržište i uskladiti se s europskim normativima', rekao je Galacz.

'Uvijek kad bismo se nešto dogovorili oko plinskog biznisa, Polančec bi se morao dodatno konzultirali s ministrima vanom Šukerom i Marinom Matulović Dropulić. Nakon toga se vraćao s pitanjima i zahtjevima pa je manevarski prostor MOL-a bio sužen. Što se međudioničarskog ugovora tiče, bilo je lakše jer smo imali ugovor iz 2003. godine i Zakon o privatizaciji Ine kao dva pregovaračka stupa', rekao je Galacz.

Upitan koji su bili razlozi za donošenje ugovora o izmjenama Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i tko je zaključio ugovor, Galacz je rekao da je najprije podzemno skladište PSP Okoli finalizirano. 'Nije došlo do izvršenja druge kritične točke ugovora, poslovanja s plinom. Stoga smo s Vladom Jadranke Kosor i ministrom Šukerom nastavili pregovarati. S druge strane, red bi bio da se svaka strana pridržava svojih obaveza. Vlada nije ispoštivala odredbe ugovora, pa su zato i izmijenjene.'

Rekao je da je Vladi prijetilo, s obzirom da su ugovori vezani, da izgubi neka od ranije stečenih prava. MOL je, kaže, htio imati garanciju da će se plinski biznis izdvojiti.

Kada je govorio o radu Nadzornog odbora, kaže da su članovi imali pristup svim informacijama i da su to bile nadrealno duge sjednice na kojima se nije razgovaralo o onome o čemu bi se trebalo u Nadzornom odboru: 'Sjednice su trajale i do 12 sati, čitala su se anonimna pisma, a jednom je jedan član Nadzornog odbora išao tako daleko da je tražio osobne podatke 100-tinjak zaposlenika Ine. Mi smo rekli da nas to stvarno ne zanima, ali ako želi baš ulaziti tako detaljno, da će mu se ipak dati podaci i dobio ih je na kraju.'

'MOL je hrvatskoj strani postavio zahtjev za konsolidacijom, koliko se ja sjećam, još u otkupu prvog paketa dionica 2003. godine. Tada je MOL Vladi dao do znanja da bi htio upravljati INA-om, odnosno konsolidirati ju', posvjedočio je menadžer MOL-a. Naime, konsolidacija je knjigovodstveni pojam za preuzimanje upravljačkih prava. 

Dodao je da je početkom 2008. godine postojala ocija razmjene dionica Vlade i MOL-a, no ona nije ostvarena. 'MOL je javnom ponudom dobio većinski paket dionica te je tada MOL zatražio konsolidaciju INA-e.' Konsolidacija je, kaže, zatražena usmeno, tijekom pregovora.

Na pitanje tužiteljstva kaže da su posljedice svjetske ekonomske krize na INA-u se odrazile u rujnu ili listopadu 2008. godine kada su na vidjelo izašla sva loša poslovanja. 'Ta kriza je bila 'spasonosni, smrtonosni ubod'', rekao je Galacz. Kaže da je 2009. godine, zaključenjem ugovora, MOL dobio uvjete da pomogne INA-i u krizi i da ju kreditira. 

Galacz je na inzistiranje suca Turudića rekao da je MOL i drugim tvrtkama pomagao i bez konsolidacije, ali preko INA-e i to uz određene garancije. 'Ako vas konkretno zanima slučaj Podravka, to je bio jedan posao koji je sam po sebi bio značajan i mislim da vi dobro poznajete o čemu se radi, na ista pitanja DORH-a sam već odgovarao. MOL nikome ne daje financijsku pomoć tek tako.'

Turudić je prema odgovorima svjedoka zaključio da je Galacz 'jako lojalan zastupnik svoje tvrtke i da bi mu se nakon ovog svjedočenja trebalo povećati plaću'. Galacz da je uvjeren da su ugovori o radu članova Uprave MOL-a bili u skladu sa zakonom, ali ne zna kakvi su to ugovori točno.

Čedo Prodanović ga je za kraj pitao jesu li mađarski članovi uprave uoće sklapali ugovore o radu, Galacz kaže da to zapravo ne zna. Nakon ovog pitanja suđenje je za danas završeno. 

Suđenje se sutra trebalo nastaviti ispitivanjem Josipa Friščića, Božidar Pankretić, Rade Perković i vještakinja gđa Ježek, no oni su se ispričali u posljednji tren. Nastavak se stoga očekuje sljedeći četvrtak, a ako se svjedoci ponovno ne pojave, sudac Turudić najavio je da će im poslati 'dovodbeni nalog'. Friščić je u posljednji tren javio da se ne može odazvati jer je operirao kuk, Perković također da je bolestan, Ježić da je u Bruxellesu a Pankretić je javio tek da je 'spriječen'.