SLUČAJ BULJUBAŠIĆ

Mravak: Nisam kriv za fiktivno zapošljavanje u HEP-u

08.05.2012 u 10:47

Bionic
Reading

Ivan Mravak, bivši predsjednik uprave HEP-a te dva direktora, Željko Dorić i Mladen Beljo i rukovoditelj Aleksandar Bernik izjavili su da se ne osjećaju krivima za fiktivno zapošljavanje, pribavljanje materijalne koristi (624.000 kuna) HDZ-ovom povratniku iz Australije Radi Buljubašiću te oštećivanje poduzeća za 789 tisuća kuna

Mravakova mjesečna mirovina od 7.000 kuna

Iako ima 58 godina, Ivan Mravak se danas nalazi u mirovini i, prema vlastitu priznanju, prima mirovinu od sedam tisuća kuna, a u svom vlasništvu ima stan od 78 kvadrata u Miramarskoj ulici u Zagrebu, naslijeđenu obiteljsku kuću u Vukovaru, zemljište na otoku Pagu od 350 kvadrata, vozi Toyotu Avensis iz 2010. Supruga mu je trenutačno zaposlena u Elektri i prima plaću od 5.500 kuna. Upitan vodi li se protiv njega još kakav postupak, zatražio je pomoć odvjetnika Šerića na što je ovaj odgovorio da još nije zaprimio nikakvu optužnicu, ali da je čuo od novinara da se protiv njegovog klijenta vodi kazneni postupak.

Iako je optužnica bila podignuta i protiv Antuna Crnića, također direktora u HEP-u, postupak protiv njega je obustavljen, jer je preminuo prije nešto manje od mjesec dana.

Optužnica tereti Mravka i ostale da su Buljubašiću, koji je bio zaposlen u središnjici HDZ-a, omogućili da od svibnja 2006. do kolovoza 2009. ne radi u HEP-u, a prima plaću. Buljubašiću je također bilo omogućeno da povlaštenoj cijeni najprije koristi, a potom i otkupi stan od HEP-a, a imao je i pravo na druge povlastice, poput naknade za prijevoz, dopunsko zdravstveno osiguranje i korištenje službenog mobitela.

U navedenom razdoblju Buljubašiću je, zaposlenom na mjestu instrumentarac VKV 2, isplaćeno 358 tisuća kuna bruto, a troškovi mobitela iznosili su 12.312 kuna. Osim što mu je omogućeno da koristi povlastice iz radnog odnosa, iako na mobitel po svom radnom mjestu nije imao pravo, Mravak je Buljubašiću - nakon što su mu Dorčić i Crnić pronašli stan od 80 kvadrata u Bednjanskoj ulici u širem centru Zagreba - omogućio da ga unajmi za smiješnu mjesečnu naknadu od 400 kuna.

Nakon toga Buljubašiću je osigurao da taj stan i otkupi. Procijenjeno je da je tržišna vrijednost stana 1,2 milijuna kuna, ali je Buljubašić naručio vještačenje kojim je cijena umanjena za 30 posto što je HEP uvažio pa je u konačnici 80 kvadrata plaćeno 907.000 kuna.

Odvjetnik prvooptuženog Mravka Branko Šerić naveo je da je zanimljivo da se onaj kome je pribavljena imovinska korist ne nalazi na klupi za okrivljenike te je najavio da će kroz postupak nastojati pokazati da je Buljubašić radio u HEP-u, a, prema njegovu mišljenju, Županijsko državno odvjetništvo trebao bi dokazati da je bio zaposlen u HDZ-u. Kroz postupak bit će ispitano petnaestak svjedoka, a sam Buljubašić svjedočit će 20. lipnja. Suđenje se nastavlja polovicom lipnja.