OSTOJIĆ NAJAVIO

Grbić i Sanaderov Tigar postaju savjetnici ministra policije!

10.01.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj policije bit će imenovan tek nakon novoga Zakona o policiji, čiji je nacrt spreman, a dosadašnji šef snaga reda Oliver Grbić, koji je s toga mjesta smijenjen, postat će u međuvremenu ministrov savjetnik, dok bi zakonskim izmjenama trebao biti ojačan civilni nadzor nad policijom, najavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare u resornom ministarstvu

'Promjenama Zakona o državnim dužnosnicima glavni ravnatelj policije postao je državni dužnosnik, a s obzirom na to da je spreman i novi Zakon o policiji, koji predviđa izbor glavnog ravnatelja putem natječaja, ne vidim nikakvog razloga da bih morao žuriti s njegovim imenovanjem', poručio je Ostojić

Govoreći o izmjenama u Zakonu o policiji, istaknuo je da sve što je bilo dobro oko policijskih ovlasti neće biti mijenjano, a uslijedit će mjere za otvaranje efikasnijeg i boljeg rada policije, koja će bolje i efikasnije surađivati s DORH-om jer: 'Uloga ministra nije da vodi istrage, nego da stvori uvjete policiji da ona može raditi svoj posao na najbolji mogući način.' Do novoga Zakona o policiji, čiji je nacrt spreman i kreće u proceduru prema ostalim ministarstvima, Vladi i Europskoj komisiji, privremeno će glasnogovornicom MUP-a biti Jelena Bikić, koja će potom postati glas Ravnateljstva policije prema javnosti, a u MUP-u će taj posao raditi civilna osoba.

Bikić je, naime zamijenila Krunoslava Borovca, kojega je Ostojić prošli tjedan imenovao jednim od svojih sedam savjetnika, među koje su se ugnijezdili i Oliver Grbić te Davor Blažević Tigar. Privremeno, doduše, ali ne i manje zanimljivo s obzirom na to da su obojica nedavno smijenjena ili suspendirana sa svojih dužnosti. Grbić je bio glavni ravnatelj policije s podosta repova iza i oko sebe, a Blažević je bio načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti u MUP-u i osobni tjelohranitelj bivšega premijera Ive Sanadera.

Upravo zbog prenošenja određenih paketa, u kojima je navodno bio bakalar za Badnjak, sadašnjem optuženiku u nekoliko USKOK-ovih slučajeva, Blažević je zaradio suspenziju zbog teže povrede službene dužnosti. No, nakon što je proveden stegovni postupak, kazao je Ostojić, ustanovljeno je da nema razloga za njegovo produžavanje. Ipak, Blažević više neće biti na čelu Uprave, nego će postati Ostojićev savjetnik, a na njegovo mjesto doći će Željko Renić s Policijske akademije. Ostojić je odmah istaknuo da je, i bez obzira na recentne događaje oko Blaževića, kanio promijeniti čelnu osobu Uprave za posebne poslove sigurnosti u MUP-u te onima kojima su 'čudne' ove rošade oko savjetnika poručio da će biti 'obavljeni razgovori, ali i da smatra da oni zbog svojeg prijašnjeg iskustva mogu biti korisni'.

MUP kao vrlo luksuzna služba; slijedi preustroj policije

S obzirom na to da su najave o štednji i preustroju policije u u koliziji s tolikim brojem savjetnika i pomoćnika, Ostojić je kazao da mu je namjera 'da se smijeni broj savjetnika, a da se poveća broj operativaca'. 'Neprihvatljivo mi je da imamo dva načelnika, a jednog službenika, no dosad se tako radilo djelomično i da bi oni mogli ostvariti veću plaću, međutim, nakon izmjena Zakona o policiji neće se više postavljati načelnike kako bi im se omogućile dobre plaće jer dobar i vrhunski djelatnik može kroz rad ostvariti plaću načelnika, a postojat će i sustav nagrađivanja', ustvrdio je Ostojić, koji je kazao da ima viškova u administrativnom djelu, ali nedostaju operativni kadrovi.

SVI MINISTROVI SAVJETNICI

Novi ministar policije Ranko Ostojić ima sedam savjetnika, naime, od prethodnika Tomislava Karamarka naslijedio je Milana Pempera, Ivicu Franića i Borisa Spudića, a sam je nedavno na savjetnička mjesta postavio Krunoslava Borovca i Dubravka Novaka te sada Olivera Grbića i Davora Blaževića Tigra.

Štoviše, na novinarski upit potvrdio je da su operativcima na terenu bili uzimani službeni automobili MUP-a dodjeljivani djelatnicima za prijevoz u privatne svrhe, a tri su takva automobila ovih dana vraćena Kobrama. Potvrdio je i da su neki načelnici imali i po dva službena automobila, ali ne i informaciju, koju je nedavno dobio, da je među njima čak i skupocjeni Porsche. Što se pak tiče policajca koji je službenim automobilom jurio kod Lučkog, on će biti suspendiran jer je namjera MUP-a da prema djelatnicima koji su počinili prekršaj bude stroga, a ne da se policiju brani kao dosad, napomenuo je Ostojić.

'Koliko god bi bilo ušteda oko drukčijeg ustroja policije, pet ili osam policijskih uprava, držimo se trenutnoga stanja, ali moram reći da u prijedlogu novoga zakona imamo centralizaciju kriminalističke policije, odnosno, četiri središnja centra prema modelu koji je rađen za PNUSKOK, a prema tome modelu imali bismo četiri ravnatelja policije: uniformirane, kriminalističke, granične i specijalne policije, a njima bi koordinirao glavni ravnatelj policije i time se značajno mijenja unutarnja organizacija. Kriminalistički službenik raspoređen u Dubrovniku bio bi odgovoran svom šefu u regionalnom središtu, a on je odgovoran centrali u Zagrebu, a ne više načelniku uprave na lokalnom teritoriju i siguran sam da to može doprinijeti boljem radu', kazao je Ostojić.

Hoće li policija konačno biti pod civilnim nadzorom?

Što se tiče suradnje između SOA-e i MUP-a, o tome ne postoji posebno zakonsko određenje, podsjetio je ministar, koji je dok je bio u oporbi, predsjedao saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a sada je član Vlade Republike Hrvatske zadužen za nacionalnu sigurnost, koji ujedno obavlja i dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH. U tom kontekstu smatra potrebnima određene pomake o čemu će biti riječi na savjetu, ali o detaljima nije govorio.

Nešto konkretniji je, međutim, bio pri najavama o smjeru kojim će ići promjene da bi se postiglo učinkovit i kvalitetniji civilni nadzor nad policijom: 'U prijedlogu Zakona o policiji namjera je da Vijeće za građanski nadzor, koje u ovome trenutku nadzire ili postupa po predstavkama građana oko eventualnih zlouporaba u tajnoj službi, isto to radi i u MUP-u. Namjera je, dakle, proširiti njihovo djelovanje i nema potrebe za novim tijelom, a na sličan je način riješena i drugostupanjska civilna kontrola, gdje je namjera prihvatiti sugestije koje su bile da se to napravi i na nivou policijskih uprava'.

Ostojić: Novi ravnatelj nakon izmjena Zakona o policiji