RATNI ZLOČIN

Suočavanje vještaka u 'karlovačkom slučaju Zec'

23.11.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Nakon dodatnog balističkog vještačenja na suđenju bivšem karlovačkom policajcu Željku Gojaku, optuženom za ubojstvo srpskih civila u listopadu 1991., na zagrebačkom Županijskom sudu suočit će se sudski vještaci kako bi se rasvijetlile točne okolnosti ratnog zločina u medijima nazvanog 'karlovačkim slučajem Zec'

S obzirom na različite rezultate starog i novog vještačenja sudsko vijeće Ivana Turudića na idućem bi ročištu 13. prosinca trebalo ispitati vještake Vedrana Nuića i Radu Stojadinovića.

Kao posljednja mogućnost ostavljeno je provođenje kemijskog vještačenja odjeće žrtava, 14-godišnje Danijele Roknić i Danijele Ninković ubijenih u obiteljskoj kući u karlovačkom naselju Sajevac.

Gojaka se optužnicom zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva tereti da je sa skupinom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) upao u kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja ubio njegovu 14-godišnju kćer i šogoricu.

Iako ga se isprva teretilo i za Roknićevu smrt, u optužnici stoji da je za njegovo ubojstvo odgovoran netko od pripadnika ZNG-a koji su zajedno s Gojakom ušli u Roknićev dom.

Gojak je uhićen 25. svibnja ove godine. Od početka negira krivnju za zločin koji je navodno počinio dok je branio grad od napada paravojnih srpskih postrojbi i jedinica JNA, ali na suđenju nije želio iznositi obranu.

Ubojstvo obitelji Roknić aktualizirano je nakon što su dvoje preživjelih članova obitelji, supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dali iskaz beogradskom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine. Dvoje preživjelih je istražiteljima izjavilo da su u kuću upala četvorica vojnika od kojih su dvojicu prepoznali kao susjede. Slučaj je potom preuzelo hrvatsko državno odvjetništvo.

Posmrtni ostaci članova obitelji Roknić ove su godine ekshumirani s groblja u Popović Brdu nedaleko Karlovca.