SJEKIROM U KRAĐU

Ukrao žvakaće gume, pa dobio dvije godine zatvora

09.11.2011 u 15:48

Bionic
Reading

U obrazloženju presude stoji da je sjekira duga 98 cm opasno oružje, a vrijednost ukradenog nije presudna za kazneno djelo

U dva dana na Županijskom sudu u Karlovcu i drugi puta osuđen je jedan Velić. Ovoga puta sudsko vijeće na čelu s Antom Ujevićem proglasilo je krivim Stevu Velića za razbojničku krađu i osudilo ga na dvije godine zatvora.

Velić se pod utjecajem čak 3,13 promila alkohola odlučio za pljačku benzinske postaje Tifon na Švarči u Karlovcu.

– Vidio sa crveni golf bez registracija kako se zaustavlja na pumpi i iz njega izlaze dvojica Roma. Jedan je platio gorivo, dok je drugi najprije htio kupiti pivu, no za nju nije imao dovoljno novca. Tada je počeo protestirati, a zatim je sa police na kojoj su se nalazile žvakače, prezervativi i čokolade uzeo dvije šake robe, ne znam točno čega. Potom je izašao van, a kad sam ga pokušao spriječiti u krađi otišao je do auta i sa suvozačeve strane izvadio sjekiru.

Najprije sam mislio da se šali. No kad mi je rekao da će me srediti i dvaput zamahnuo sjekirom prema meni, povukao sam se, pa smo pozvali policiju – svjedočio je o tom događaju Valentino Kasunić, djelatnik na postaji.

– Ukrao sam samo jedne žvakače, a i to sam htio vratiti. Nije istina da sam ikoga napao, jer sam sjekirom koja nam služi za sječenje starog željela samo nabijao ‘auspuh’ koji nam je otpao s auta taj dan – tvrdio je Velić dodavši da ima obitelj i malo dijete.

– Iako su ukredane stvari čija vrijednost ne prelazi 50-tak kuna, taj podatak za ovo kazneno djelo nije odlučan. Sjekira od 92 centimetra i dužine sječiva 14 je vrlo opasno oružje. Izrečena kazna nalazi se na zakonskom minimumu – objesnio je presudu sudac Ujević.

Velić je nepismen i slabog imovinskog stanja, zbog čega je oslobođen plaćanja troškova postupka. U kaznenoj evidenciji stoji da je sedam puta osuđivan zbog krađa i teških krađa. Pet puta izrečena mu je uvjetna kazna, jednom je kažnjen novčano, a jednom zatvorom u trajanju od četiri mjeseca.