ŠTO JE SANADER REKAO U SVOJOJ OBRANI?

'HDZ ne bi mogao bez mene, a za crne fondove odgovorni su Jarnjak i Maček'

09.10.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Gotovo dva mjeseca prije nego je Ivu Sanadera Vladimir Šeks nazvao Zorro osvetnikom, Sanader je upravo tom sintagmom, niječući da se osvećuje, započeo svoj iskaz pred USKOK-om u slučaju Fimi medije, čiji sadržaj u nastavcima donosi Večernji list

'Nisam došao ovdje kao Zorro osvetnik, nego sam došao govoriti kako je bilo', tim je riječima bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a 21. srpnja ove godine u Remetincu počeo iznositi svoju obranu u slučaju Fimi medije u prvom saslušanju nakon izručenja Hrvatskoj. Zanimljivo, istu je sintagmu 12. rujna, kad su procurile teške optužbe na račun HDZ-a zbog crnih fondova, upotrijebio Šeks u vrlo žestokom nastupu u kojem se obrušio na Sanadera, ustvrdivši da je 'on jedan od osnovnih neprijatelja HDZ-a i da dolazi kao Zorro osvetnik'.

Dok još uvijek traje istraga DORH-a oko toga tko je kriv za curenje informacija, koja je i pokrenuta nakon što se u HDZ-u održavalo nekoliko konferencija za novinare dnevno i napose promptno nakon što je, vrlo uzdrmana navodima o crnim fondovima koji su zapalili javnost upravo zahvaljujući informacijama Večernjega lista koji je prenosio dijelove navodnog iskaza bivše HDZ-ove računovotkinje Branke Pavošević, premijerka Jadranka Kosor izjavila da će se 'Vlada potruditi doznati što se zapravo događa', Večernji list donosi Sanaderovu obranu, odnosno navode iz njegovog navodnog iskaza.

Suština Sanaderove obrane svodi se, piše Večernjak u tiskanom izdanju od nedjelje, 9. listopada 2011, na to da je potpuno odbacio bilo kakvu odgovornost za isisavanje novca iz državnih firmi i svu krivnju prebacio na druge strukture u HDZ-u. Piramida odgovornosti, kako ju je Sanader predstavio USKOK-ovim istražiteljima, ide od Predsjedništva HDZ-a, (u kojemu su, među ostalima, valja podsjetiti, cijelo vrijeme bili Šeks i Kosor), potom se spušta prema Ivanu Jarnjaku, kojega je Sanader posebno apostrofirao. Potom se odgovornost za pljačku spušta na bivšega rizničara Mladena Barišića, od kojega se Sanader posebno ogradio, rekavši da ga je tek površno poznavao i da se ni ne sjeća kad je uopće imenovan za rizničara, ni tko mu ga je za to mjesto predložio, te da od imenovanja više nije imao veze s njim.

Strukturu krivnje za cijelu aferu Fimi media Sanader je zaokružio prozivanjem svojega spin-doktora Ratka Mačeka, kao osobe odgovorne za sve kampanje i apostrofirao ga kao čovjeka koji je stajao iza Massola. Štoviše, Sanader u svojem navodnom iskazu, piše Večernji list, tvrdi da su svi u HDZ-u radili autonomno i da on nije imao ikakvoga utjecaja na ikoga, ali se s druge strane toliko razvezao o tome kako je on preuzeo i vodio HDZ, pri čemu ispada da bi ta stranka, da nije bilo njega, odavno propala, te da je s njim na čelu HDZ, a onda i Vlada te cijela država toliko profitirao da je jednostavno nevjerojatno da se danas išta iz toga razdoblja preispituje.

Uslijed neograničene količine samohvale, dobro poznate od ranije, a od slične boljke boluju, što je vidljivo svaki dan, i oni koje je ostavio iza sebe, Sanader se osvrnuo na sadržaj optužnice i stvari koje mu se stavljaju na teret: 'Pročitavši to, gorko sam se nasmijao. Naravno da niste vi to izmislili, niti ja išta zamjeram USKOK-u niti DORH-u. Naravno, zamjeram onima koji si žele kupiti bolju prošlost i bolju budućnost, a među te spadaju i Mladen Barišić Robert Ježić i Branka Pavošević i, što ja znam, svi oni koji su govorili', zaključio je Sanader.

Više se od toga u svojem se iskazu Sanader njima nije bavio, a općenito nije previše spominjao imena, primjerice, ono Jadranke Kosor uopće nije ni izgovorio, a Šeksa je spomenuo samo jednom, i to kao osobu koja mu je sugerirala koga postaviti za direktora Hrvatskih šuma, navodi Večernji list, pozivajući se na Sanaderov navodni iskaz te za sutrašnji broj najavljuje kako je Sanader odgovornost za crni fond prebacio na Jarnjaka i Mačeka, kako se ogradio od Pavošević te objašnjenje kako je od plaće uspio steći vrijednu imovinu.