MOGUĆA I PRODAJA ORGANA

Jezero kod Paravinjine kuće pregledano dva puta

05.07.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Policija nastavlja isušivanje Brljanskoga jezera, a ne bude li u njemu tijela Antonije Bilić, i trgovina organima bit će jedna od opcija koju će policija uzeti u obzir, piše Dnevnik.hr

Policija je zadovoljna trenutnom preglednošću dna Brljanskoga jezera, ali isušivanje će biti nastavljeno još 24 sata, što znači da bi krajnji rezultat mogli imati sutra oko podneva kada dolaze psi tragači i potom kreće detaljna pretraga zasad još uvijek nedostupnih špilja i rukavaca.

'Nakon što se uvjerimo da se na dnu jezera nalazi ili ne nalazi tijelo Antonije Bilić, prelazimo na druge istražne metode. Uzet ćemo u obzir opciju da se radi o eventualnoj trgovini organima, za što sada ipak nema dokaza. Međutim, uzet ćemo i tu tezu u obzir', rekao je Predrag Brkopat, načelnik sektora uprave krim-policije za Dnevnik.hr

Premda je ministar policije Tomislav Karamarko nastojao ne ugasiti nadu da je Antonija Bilić možda još živa, istovremeno je kazao i da su u kabini Paravinjinog kamiona pronađene kapi krvi za koje je forenzičkom analizom utvrđeno da su dvije kapi krvi koje pripadaju nestaloj Antoniji Bilić.

Iako je prije 15 dana detaljno pretraženo područje oko obiteljske kuće Dragana Paravinje u Bilišanima kod Obrovca, u zaseoku Paravinje, policija danas opet češlja to mjesto, a posebnu će pažnju posvetiti području oko akumulacijskog jezera Zrmanja i jezera Muškovac kod Obrovca.

Za Antonijom Bilić tragalo je 200-tinjak ljudi, među njima 30 ronilaca, 150 policajaca i 30-ak GSS-ovaca.

Pretraživan je tok rijeke Krke od mosta u Kninu do jezera Brljana, koje se isušuje, a na području zadarske Policijske uprave dionica ceste od Kaštela Žegarskog preko mjesta Bogatnika do Bilišana, zatim zaselak Paravinje i akumulacijsko jezero Muškovci kod Obrovca. Glasnogovornik zadarskog PU-a Elvis Žodan izvijestio je da se jezero Muškovci pretražuje drugi put jer je tako prosudio MUP-ov stožer za potragu.

U pretrazi terena sudjelovalo je više od 150 osoba, većim dijelom pripadnici interventne, specijalne i kriminalističke policije, hrvatske vojske, gorske službe spašavanja te vatrogasaca.

Iako potraga za Antonijom Bilić traje već gotovo mjesec dana, rezultati ipak postoje, tvrdi Brkopac, koji smatra da će, ako je i ne nađu u tom jezeru, moći barem biti sigurni da su pretražili apsolutno sve. Što se tiče priča o velikom financijskom trošku i trošku ljudskih resursa u ovoj potrazi, Brkopac kaže da konkretnih brojki zasad nema.

Bijelić očekuje brzo izručenje Paravinje

Načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Vitomir Bijelić izjavio je danas da očekuje vrlo brzo izručenje Dragana Paravinje iz BiH, nakon čega je moguće i njegovo dovođenje na mjesto gdje je po vlastitom priznanju navodno bacio tijelo Antonije Bilić.

Na pitanje je li pravno moguće dovesti pritvorenog Paravinju da pokaže mjesto gdje je navodno bacio tijelo 17-godišnje djevojke, Bijelić je odgovorio kako nije isključena ta mogućnost, ali hrvatsko pravosuđe trenutačno nema nikakve ovlasti nad pritvorenikom Paravinjom na području BiH.

'Nakon što, očekujemo vrlo brzo, bude izručen Hrvatskoj, njegovo izvođenje na pretpostavljeno mjesto događaja je moguće', izjavio je Bijelić novinarima nakon svečanog završetka 'twinig projekta' sprječavanja krijumčarenja i zloporabe droga.

Na pitanje kako komentira navode Uprave Nacionalnog parka Krke da MUP nije zatražio suglasnost Ministarstva kulture za isušivanje Brljana, odgovorio je da su to 'tehnikalije' jer po Zakonu o kaznenom postupku kriminalističko istraživanje ima prednost nad svim drugim oblicima zaštite. Traganje za žrtvom kaznenog djela je apsolutni prioritet i takva suglasnost je u stvari formalnost, istaknuo je Bijelić.