KAPITALNI ULOV POLICIJE

Uhićeni razbojnici koji su u Hrvatskoj opljačkali 21 kladionicu

31.05.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Nakon devet mjeseci kriminalističkog istraživanja, identificiran je razbojnički dvojac koji je u 21 pljački kladionica u Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru opljačkao više od 150.000 kuna

Policijski službenici uhitili su ih u njihovim domovima u manjem mjestu sa šireg područja Vukovara, gdje su pronašli oružje i streljivo te dio opreme kojom su činili razbojništva. Od opljačkanog novca pronađeno je samo 1.200 kuna iz posljednjeg kriminalnog pohoda, dok su ostatak potrošili na osobne potrebe i kladeći se, očito neuspješno.


Dok je stariji, 27-godišnji razbojnik naoružan i s kapuljačom na glavi ulazio u kladionice, 23-godišnjak bio mu je potpora, čuvao stražu i čekao ga u obližnjem parkiranom vozilu. Utvrđeno je da su prvu kladionicu opljačkali 29. travnja 2010. godine u Osijeku, a uhićeni su nakon posljednjeg razbojništva 28. svibnja 2011. Na području Osijeka time je razriješeno sedam kaznenih djela, u Vukovaru tri, na području Slavonskog Broda dva i na području Zagreba devet razbojništava. Nakon obrade u PU osječko-baranjskoj razbojnici će poslijepodne biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku.

'Razbojnici su u kladionice ulazili kada je u njima najmanje posjetitelja, uglavnom uoči zatvaranja ili ujutro nakon otvaranja. Činjenica da dosad nisu bili evidentirani kao počinitelji kaznenih djela niti prekršaja znatno je otežala njihovo otkrivanje, no učestalost razbojništava činjenih na identičan način, poneka pogreška razbojnika, kao i opisi lica počinitelja koji su se poklapali, mozaik se napokon složio', pojasnio je načelnik Odjela općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske Tomislav Gal.

'Nadamo se da će pravosuđe brzo reagirati i razbojnicima odrediti primjerenu kaznu, koja za takva djela iznosi od tri do 12 godina zatvora. Bude li se suđenje odužilo, to neće biti dobra poruka. Ponosan sam na naše kriminalističke stručnjake koji su nakon mjeseci istraživanja i analitičke obrade uspjeli razriješiti ovaj težak slučaj. Stoga ću Ravnateljstvu policije i ministru uputiti prijedlog za dodjelu prigodne nagrade nekolicini najzaslužnijih kriminalista, jer ovo je u posljednjih nekoliko godina iz domene razbojništava najuspješnija kriminalistička obrada. Sada, napokon, mogu odahnuti djelatnice kladionica, jer najveća počinjena šteta je strah i stres što su ga preživljavale nakon što je razbojnik u njih uperio pravi pištolj, zaprijetio i zatražio novac. Na sreću, niti jedna nije pružila otpor pa nije došlo do uporabe vatrenog oružja i ozljeđivanja', rekao je Željko Prša, načelnik PU osječko-baranjske.

Glavninu posla obavila je osječka PU, jer zagrebačka je opterećena s više od tristo razbojništava od kojih su mnoga teža od onih koji je činio uhićeni dvojac, dok se u Slavonskom Brodu policija više bavi pljačkama banaka, a Vukovar je zasad najmanje opterećen razbojništvima.