PODIGNUTE OPTUŽNICE

Marizi Labinjan povrijeđena prava na rad

18.05.2011 u 19:23

Bionic
Reading

Slučaj nesuđene ravnateljice Talijanske osnovne škole u Novigradu, učiteljice Marize Labinjan, koja unatoč 20-godišnjem stažu i savršenom poznavanju talijanskog jezika nije izabrana za ravnateljicu zato što je Hrvatica, dobit će epilog na sudu

Naime, jučer je Općinsko državno odvjetništvo u Bujama podiglo je optužnice protiv tri osobe: predsjednika školskog odbora Paola Ludovica Damuggie (35) i tajnice škole Dolores Rivić-Davanzo (41) zbog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave i povrede prava na rad i drugih prava iz rada te protiv talijanskog državljanina Glauco Bevilacqua (42), predsjednika izvršnog odbora Zajednice Talijana, zbog poticanja na kaznena djela.

Kako je izvijestio ODO, tereti ih se da su kaznena djela počinili tako što je okrivljeni Glauco Bevilacqua u cilju da školski odbor ne imenuje Marizu Labinjan za ravnateljicu škole u Novigradu 9. prosinca 2009, a nakon što ju je školski odbor osnovne škole u Novigradu na sjednici održanoj dan ranije izabrao za ravnateljicu škole, predložio i nagovorio Paola Ludovica Damuggie kao predsjednika školskog odbora da se ne sastavi zapisnik sa te sjednice. Paolo Ludovic Damuggia i Dolores Rivić Davanzo, koja je kao tajnica škole bila zadužena za vođenje zapisnika, su protivno Statutu te škole, propustili sastaviti zapisnik sa ove sjednice, utvrditi prijedlog odluke o imenovanju M. L. i dostaviti ga Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Umjesto toga su zakazali i održali sjednicu školskog odbora 10. prosinca 2009., na kojoj je odlučeno da se neće glasovati o izboru ravnatelja škole i da će se nova sjednica održati 17. prosinca 2009., navodeći u zapisniku da je ta sjednica održana 8. prosinca 2009. Taj su zapisnik potpisali Paolo Ludovic Damuggia i Dolores Rivić-Davanzo, a Paolo Ludovic Damuggia ga je na sjednici 17. prosinca 2009. pročitao kao zapisnik sa sjednice od 8. prosinca 2009.

Nakon toga odbor je ponovio glasovanje ne izabravši za ravnatelja škole nijednog kandidata, pa je Eda Žokalj imenovana za vršiteljicu dužnosti ravnatelja škole, o čemu je Dolores Rivić-Davanzo sastavila zapisnik, koji je potpisala s okrivljenim Paolom Ludovicom Damuggiom.