PALI POREČKI STUDENTI

Opljačkali bankomate pa kupili motocikle, odjeću

10.02.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Tri mlađe muške osobe s područja Poreča i Tara, koje se osnovano sumnjiči za 'eksplozivne' provale u bankomate u Sv. Lovreču i Tinjanu, ali i za druga nedjela, uhićene su jučer, dok se za trojicom njihovih kompanjona koji su još u bijegu traga

'Provedenim kriminalističkim istraživanjem od strane djelatnika Policijskih postaja Poreča i Pazina uhićene su tri muške osobe M. Z. (19) iz Poreča, D. B. (22) iz Tara i K. R. (20) iz Poreča, za koje je utvrđena osnovana sumnja da su počinili kaznena djela teške krađe provaljivanjem u bankomate u Tinjanu i Sv. Lovreču', kazao je Valter Opašić je na današnjoj konferenciji za novinare PU istarske, kojoj su prisustvovali načelnik Odjela općeg kriminaliteta Enis Benčić te načelnici porečke i pazinske Policijske postaje Goran Perković i Ante Finderle.

Policija je tijekom pretrage pronašla dio ukradenog novca, nešto više od 28. 000 kuna, no dobar dio su već i potrošili, što je vjerojatno policiju navelo na pravi trag. Naime, mladi provalnici, novac iz pljački trošili su na luksuznu odjeću, obuću, večernje provode i za igru u kockarnicama, a priuštili su si i dva motocikla.

Pronađeni novac

Kako se neslužbeno doznaje, drski provalnici vode se kao 'studenti', no zapravo je riječ o nezaposlenim osobama, koje su očito došle na ideju kako na brzinu zaraditi. Policija ne želi reći koliko su točno novca odnijeli raznijevši bankomate u Tinjanu i Sv. Lovreču, no nagađa se da je Erste banku otuđeno više od 100. 000 kuna, dok za lovrečki bankomat provalnici navodno nisu imali sreće.

Podsjetimo, 28. siječnja oko 4 sata ujutro opljačkali su bankomat Erste banka u Tinjanu te jučer oko lovrečki 3.30 bankomat IKB-a , za što su prethodno ukrali boce za autogeno zavarivanje te smjesu plinova koja ima eksplozivna svojstva uštrcali u probušenu rupu u bankomatu, nakon čega su daljinski dirigirano izazvali eksploziju u kojoj su osim bankomata oštećeni i dijelovi zgrada.

'Ovdje se ne radi samo o kaznenom djelu teške krađe provaljivanjem, nego i o dovođenju u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom. Također, dovodi ih se u vezu i s više drugih kaznenih djela imovinskog karaktera na području Istre', kazao je načelnik Benčić.

Preostalo troje sudionika, koji su trenutno u bijegu, također su mlađe osobe s područja Poreča te je njihov identitet policiji poznat. S obzirom da je riječ o punoljetnim osobama, neslužbeno se doznaje, predviđena kazna može biti i do 10 godina zatvora. Po završetku kriminalističkog istraživanja uhićeni trojac biti će priveden istražnom sucu Županijskog suda u Puli.