SUKOB NAKON SVAĐE

Presuda za trostruko ubojstvo u Slavonskom Brodu

30.01.2011 u 09:44

Bionic
Reading

Antunu Blaževiću i Darku Vukojeviću sutra će se na zagrebačkom Županijskom sudu po treći put izreći presuda zbog trostrukog ubojstva u središtu Slavonskog Broda 2004. godine

Kao i ranije Blažević i Vukojević tvrde da nisu krivi što su 9. lipnja 2004. tijekom prepirke i naguravanja u središtu Slavonskog Broda s braćom Draganom (32) i Željkom (28) Prgometom te Goranom Begićem (28) u njih ispalili više hitaca iz pištolja i ubili ih.

Posljednje suđenje vodio je sudac Zdravko Majerović koji će nepravomoćnu presudu objaviti sutra u 14 sati.
Blažević i Vukojević prvi su puta pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda u rujnu 2006. osuđeni na po 30 godina zatvora. No, tu je presudu ukinuo Ustavni sud, usvojivši njihove tvrdnje da su im tijekom suđenja prekršena ljudska prava i temeljne slobode.

Ustavni sud je u odlukama o ukidanju presuda zauzeo stajalište da isti sudac koji je sudjelovao u donošenju odluke o produljenju pritvora ne može biti predsjednik ili član sudskoga vijeća u prvostupanjskom postupku.Ponovljeno suđenje stoga je premješteno u Zagreb jer sud u Slavonskome Brodu nije imao dovoljno sudaca za sastavljanje raspravnog vijeća budući je veći dio njih već sudjelovao u postupku te donosio odluke u povodu žalbi i pritvora.

Na ponovljenom suđenju Blažević je u prosincu 2009. osuđen na devet godina i pet mjeseci, a Vukojević na sedam godina zatvora. Tu je presudu Vrhovni sud ukinuo iz proceduralnih razloga.

Nakon krvoprolića nagađalo se da je riječ o obračunu skupina povezanih s Antom Prkačinom i generalom Mladenom Kruljcem, no sud nije povjerovao toj priči.